Грижа за зеленчуците през март-април

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 20.03.2016      3370

През този  период се  засяват се разсадите за средноранно производство на домати, пипер, патладжан, които не се пикират. Директно на полето  се засява грах, магданоз, моркови, воден лук, праз, а в началото на април – фасул. Към края на март се разсаждат домати, а след това - пипер и краставици в полиетиленови оранжерии. В първата десетдневка на април се засяват безразсадните домати. Как да ги опазим здрави?

· Предсеитбено третиране на семената:  от грах, фасул, моркови и магданоз, последвано от промиване в течаща вода за 30 мин. и просушаване.

· Поддържане на оптимален температурно-влажностен режим на въздуха и почвата за предпазване от лъжливо сечене. При поява на истинско сечене най-напред се отстраняват болните растения, а почвата под тях се обеззаразява Здравите растения се поливат с фунгицидна смес. Третиране на разсада преди разсаждането и една седмица преди изнасянето му на открито.

· При културите в оранжерии е възможно нападение от склероцийно и кореново гниене. За борба срещу кореновото гниене се процедира по същия начин, както при сеченето, но растенията се поливат 1-2 пъти с фунгицидна смес  по 0,5-1 л/растение. Срещу склероцийното гниене растенията и почвата се пръскат с фунгицид, а петната по стъблата се намазват с кашица от същия препарат.

· По разсадите и разсадените вече зеленчукови култури може да се наблюдават следните болести:

домати - кафяви  листни петна (алтернариоза), брашнеста мана, сиво  гниене (ботритис), листна плесен краставици – брашнеста мана, кубинска мана

Борбата срещу тях се извежда чрез прилагане на следните средства:

Най-често по оранжерийните култури вредят: оранжерийна белокрилка, листни въшки, трипсове, миниращи мухи, гъсеници, паяжинообразуващи акари, доматов ериофиден акар. За борба срещу тях се прилагат инсектициди, посочени в Списък ПРЗ/2016.  При предзимното зеле на открито може да се появи мана. През този период освен чесновата муха вреди и  зелевата.

Лук и чесън за зелено, както и  репички, които ще се предлагат скоро на пазара, да не се третират! Да се има предвид, че културите – разсади и оранжерийно производство, се намират в различни фенофази, дори някои са в плододаване. Необходимо е подборът на пестицидите да се прави много внимателно, съобразено с карантинните им срокове.

Маната може да се прогнозира

Маната по лука не се пренася чрез семената, а презимува като ооспора в почвата и мицел в луковиците. Известно е, че системно болните растения, израсли от дифузно заразените луковици, спорообразуват и заразяват здравите растения през май, а в някои години и през април, докато ооспорите заразяват по-късно. Затова системно болните са по-удобни за наблюдения и прогнозиране.

Най-важният момент е точното установяване на деня на начално спорообразуване на гъбата. Затова наблюденията върху системно болните растения се извършват ежедневно от началото на април при лука III година и след 20 април и през май при лука II година. Спорите на маната се образуват при температура от 3 до 27°С (с оптимум 12-13°С). Освен това за спорообразуване е необходима влажност на въздуха над 95% в продължение на 6 часа след 0-1 часа през нощта, а за заразяване на листата - капка вода (обилна сутрешна роса по листата) в продължение на 6-8 часа. При такива условия дължината на инкубационния период е 10-14 дни и първото пръскане трябва да се извърши 1-2 дни преди неговото изтичане, т.е. преди да се появат симптомите на болестта.