Нови неприятели по доматите - тютюнев пъпков червей

Автор(и): 
Дата: 13.03.2016      2283

От неприятелите с висок риска за страните от ЕРРО региона са следните видове от сем. Нощенки (Noctuidae):

Heliothis virescens (Lepidoptera: Noctuidae) (тютюнев пъпков червей)

H. virescens  е полифаг и напада 55 вида от 14 семейства. Домати, тютюн, картофи, памук, бобови, царевица, пипер, салата, царевица, а също и цветя като здравец, агератум, хризантема, гардения, петуния, вербена, циния и други.

Повреди: Женските пеперуди снасят яйцата си върху цъфтящите или плододаващи части на растението и излюпените гъсеници се хранят с листа, цветове и плодове. Ларвите повреждат или унищожават пъпките, цветовете, могат да навлязат в плодовете и да се хранят със семената. Какавидират в почвата. Неприятелят нанася значителни щети по домати, тютюн, памук и царевица.

Разпространяване: Пеперудите могат да летят на дълги разстояния. В Северна Америка неприятелят зимува в южните части и през лятото се разпространява в северна посока чрез летежа на пеперудите.

Пътища за проникване: Плодове на зеленчуци, растения за засаждане, рязан цвят, почва от страни, където H. virescens е разпространен.

Възможен риск: Доматите и другите гостоприемници са основни култури за Европа. Според проучването на Европейската и средиземноморска организация по растителна защита /ЕРРО/ климатичните условия са подходящи и рискът от проникване на неприятеля е висок, особено за южните части на региона, където може да презимува.