Нови неприятели по доматите - жълто раирана нощенка

Автор(и): 
Дата: 13.03.2016      2664

От неприятелите с висок риска за страните от ЕРРО региона са следните видове от сем. Нощенки (Noctuidae):

Spodoptera ornithogalli (Lepidoptera: Noctuidae) („жълто раирана нощенка”yellow-striped armyworm)

Растения гостоприемници: Полифаг, напада широк спектър от растения като:домати, пипер, патладжан, картофи, тютюн, лук, фъстъци, сем. Brassicaceae, Cucurbitaceae, памук, лен, ориз, царевица, боб, грах, соя, слънчоглед, люцерна, моркови, краставици, захарно цвекло, аспарагус.

Повреди:  Пеперудата снася яйцата си по листата. Гъсениците след излюпването се хранят с тях, но също и с плодовете на домати, пипер, памук. Неприятелят какавидира в почвата. S. ornithogalli се споменава като основен неприятел в южната част САЩ по зеленчуковите: домати, пипер, бобови, тиквови, а също и тютюн, соя, царевица, люцерна.

Разпространяване: На близки разстояния се разпространява чрез летежа на възрастните.

Пътища на проникване: В нови райони неприятелят прониква с плодове на зеленчуци, растения за засаждане, рязан цвят от растения гостоприемници, започва от страни, където S. ornithogalli се среща.

Възможен риск: S. ornithogalli напада много култури са основни за Европа. Според проучването на Европейската и средиземноморска организация по растителна защита /ЕРРО/ има голям риск за проникване на неприятеля в региона. Той не може да презимува на север, но през вегетацията има вероятност да се разпространи и настани в оранжерии.