Нови неприятели по доматите - C. includens

Автор(и): 
Дата: 13.03.2016      1474

От неприятелите с висок риска за страните от ЕРРО региона са следните видове от сем. Нощенки (Noctuidae):

Chrysodeixis (Pseudoplusia) includens (Lepidoptera: Noctuidae)

Растения гостоприемници: C. includens  е полифаг, напада растения от 28 семейства, но се смята основно за неприятел по соята и доматите. Между останалите растения трябва да се отбележат люцерна, тютюн, фасул, соя, царевица, памук, зеле, салата, а също и украсни видове като здравец, хибискус, пеларгониум, хризантема и други.

Повреди: Пеперудите снасят яйцата си по листата, гъсениците се хранят върху с тях или с плодовете (при доматите гъсеницата се храни в плода) и какавидират върху листата. Въпреки, че напада много растения, по основните гостоприемници - соя и домати, се наблюдават следните повреди:

· При доматите гъсениците се хранят основно по плодовете, дори да има листна маса.

· При соята, след листната маса, която напълно унищожават, гъсениците преминават по шушулките и се хранят върху тях.

Разпространяване: В САЩ възрастните (пеперуди) зимуват в южните щати, където е по-топло(Флорида и Южен Тексас). След затопляне през пролетта мигрират на север в другите щати. Климатът в южните щати е подобен на този в Средиземноморието. При проникване в Европа пеперудите могат да презимуват успешно и напролет да мигрират и в други страни, които са по на север като България.

Пътища за проникване: Плодове и зеленчуци, растения за засаждане, рязан цвят, шушулки от растения гостоприемници, от страните, където са разпространени.

Възможен риск: Анализът на Рискът се оценява като висок, поради факта, че C. includens напада широк кръг от гостоприемници, които се отглеждат в страните от региона. Ако неприятелят проникне, ще може да презимува в средиземноморските страни и да мигрира на север.