АГРА 2016 - място за агробизнес, вино, храни и туризъм

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 21.02.2016      1340

Биометод за възстановяване на почвата и уред за улавяне на пчели майки са сред новостите на изложбата Агра 2016. Посетителите на „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ще се запознаят и с други аспекти от агробизнеса на провеждащите се по същото време международни изложби „Апи България“ - за пчеларство, „БиоАгра“, „Хорека Пловдив“ -  за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти,  и  „Вкусовете на Италия“. В конкурса за иновации ще вземат отново участие изделия представяни вече на международни земеделски изложения. Очакват се над 30 000 посетители да разгледат мегафорума в Международен панаир Пловдив. Различните институти на Селскостопанска академия ще предлагат на потребителите семена за зеленчуци и цветя, дръвчета от различни нови сортове. Заповядайте на щанда на АГРЕДО в палата No 13 на Международната селскостопанска изложба АГРА - от 24.02.2016

Тазгодишното издание на форума за агробизнес, вино, храни и туризъм ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив.  От седемте изложения, включени в мегафорума, най-голям е ръстът  при Международната селскостопанска изложба „Агра“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“ и Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех 2016“.  В рамките на АГРА 2016 ще бъдат включени и следните изложби: „БиоАгра“, „Апи България“ - за пчеларство. Това показва, че представените в тях сектори са перспективни за бизнес и инвестиции. Участието на фирми от чужбина тази година е с 61% нараснало в сравнение с миналата година. Същата тенденция се наблюдава и при лозаро- винарското изложение “Винария”, където са заявили своето участие винарски изби, отсъстващи от форума в Пловдив през последните 4-5 години.

Биометод за възстановяване на почви е една от новостите на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“. Български учени са разработили алтернатива на познатите начини за регенериране на свлачища, ски писти, кариери, пътни склонове и други. Смес, включваща утайки от пречиствателни станции или от животновъдството и естествени микроорганизми, възобновява хумусния слой, възстановява плодородието и екологичното равновесие. Изобретението е дело на  Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”.

Сред иновациите от световен мащаб е и уред за улавяне на пчели майки. Той улеснява и ускорява манипулацията, която се извършва при минимален пряк досег с пчелите. Разработката е на Института по животновъдни науки в Костинброд.

Селскостопанска академия

Традиционно, различните институти на Селскостопанска академия ще предлагат на потребителите семена за зеленчуци и цветя, дръвчета от различни нови сортове, които поледуват по-малко и издършат на засушаване.

В рамките на деловата програма на изложението Селскостопанска академия организира дискусионен форум на тема - “Разширяване на диалога между наука-земеделски бизнес-общество” в три панела:

1. „Науката в отговор на предизвикателствата на земеделския бизнес и обществото“- 25 февруари 2016 г. (четвъртък), в зала 2 на палата 6 от 13.00 - 15.00 часа.

2. „Влияние на сладководната аквакултура върху околната среда и условия за нейното устойчиво развитие”- 25.02.2016 г. (четвъртък), в зала 1 на палата 6 от 13.00 – 17.00 часа.

3. „Наука и биопроизводители заедно за успешно биоземеделие“ 26.02.2016 г. (петък). в зала „България“ от 14 часа.

Събитието организирано съвместно с Българска Асоциация Биопродукти. По време на този форум ще бъде инициирано създаването на технологична платформа по биологично земеделие, обединяваща всички заинтересовани страни (научни, правителствени и неправителствени организации на биопроизводители, преработватели, търговци и потребители.

На АГРА 2016 ще се  отбележи и Международната година на Бобовите култури на 25.02.2016 г. (четвъртък) от 10.00 часа в зала 6, щанд М2-Земеделски музей с презентации и Арт-инсталация, изработена от  художничката Цеца Георгиева под мотото: ”Ние поддържаме растежа, знанието и вдъхновението”.

Източник: Международен панаир Пловдив и Селскостопанска академия