BIOFACH 2016 с българско участие

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 12.02.2016      1930

През последните 27 години BIOFACH се превърна в едно от най-големите търговски изложения в света за био продукти. Biofach 2016 се провежда от 10 до 13 февруари в Нюрнберг, Германия. Представители на Асоциацията на българките села (АБС) ще вземе участие в международното изложение. Паралелно с форума за биопроизводство ще се проведе и VIVANES – изложение за натурална козметика.

 Представители на Асоциация на българските села АБС ще вземат участие в международното изложение за биопроизводства - Biofach 2016. АБС ще осъществи срещи с представители на браншови организации, преработватели, производители и търговски фирми. Целта е да се почерпи полезна информация и да се осъществят  контакти в полза на български производители, преработватели и износители на био-продукти, които осъществяват своите дейности в селата. Плануваните срещи на асоциацията са с представители на ресорните сектори, с които до момента не е осъществяван контакт с България. Фокус на посещението ще бъде и темата за алтернативните форми на земеделие, пазарно маркетиране и аграрно обучение.

BIOFACH

Традиционно изложението се провежда всяка година през февруари в Нюрнберг, Германия. Организира се под егидата на Международната федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM).

Всичко започва през 1990 година в кметството на Лудвигсхафен, когато на изложението идват около 2500 посетители, а изложителите са едва 197. През 1999 година BIOFACH за първи път се провежда в Нюрнберг, където броя на посетителите вече е нараснал до 21 000 души, а на изложителите  - 1.276.

Изложението е орентирано не само към търговски представителства и намиране на нови био пазари, а и към и потребителте, в които през последните години ЕС се опитва да събуди вкус към алтернативното земеделие. Никъде другаде не могат да се срещнат на едно място производители, доставчици, потенциални клиенти и големи международни фирми, както в Нюрнберг. Затова мащабът на това събитие не се изчерпва само с представяне на био продукцията, а и с организиране на паралелна  форумна програма, чийто акценти тази година ще паднат отново върху устойчивото и органичното земеделие, политика и търговия в бранша. BIOFACH се провежда  на различни места по света, или по-точно на три отделни континента, за да покаже, че био стопанствата са винаги локално обособени и именно в това се крие тайната на качествената био продукция. От голям интрес са и останалите ежегодни панаири като BIOFACH Америка,  BIOFACH Япония,  BIOFACH Индия и  BIOFACH Китай.