Ариста Лайфсайънс генерира нова енергия в растителната защита

Автор(и):  Емил Иванов
Дата: 25.11.2015      1933

В края на 2014 г. американският химически конгломерат Platform Specialty Products придоби Agriphar и Chemtura Agrosolutions, а през февруари 2015 г. – и Arysta, за да създаде вертикално интегриран бизнес за агрохимикали и биопродукти под името Arysta Lifescience. С обединението на трите компании новосъздадената Arysta Lifescience става модерна компания за агрохимикали и биопродукти, с 2,2 милиарда долара продажби за 2014 г., богато портфолио от допълващи се продукти и разширено географско присъствие в повече от 125 страни по света. За развитието на компанията и нейното място на българския земеделски пазар разговаряме с Петко Иванов, директор на Ариста Лайфсайънс за България.

Интервю: Емил Иванов

 • Г-н Иванов, в средата на 2015 г. фирма Ариста Лайфсайънс обяви своите нови структури в Европа. Какво се случва оттогава?
 • Настоящата година е много напрегната и много важна за нас. Тече процесът на интеграция на три фирми в една – изключително сложен и труден процес, предвид факта, че всяка фирма има своите особености, различен начин на работа, различни процедури, системи и отдели. И всичко това трябва да се случва, без да страда работата с нашите клиенти, без да се забавят доставките и без да се намаляват продажбите.
 • Има ли тайна как да се постигне това?
 • Всичко трябва да е планирано и най-важното е да не се бърза...
 • Каква е историята на това сливане?
 • През октомври – ноември 2014 г. американският химически конгломерат Platform Specialty Products придоби Agriphar и Chemtura Agrosolutions, а през февруари 2015 г. – и Arysta, за да създаде вертикално интегриран бизнес за агрохимикали и биопродукти под името Arysta Lifescience.

Arysta е създадена през 2001 г. от Tomen и Nichimen и скоро се превръща в най-голямата частна компания в света за агрохимикали и биопродукти с продажби за над 1,5 милиарда щ.д. през 2013 г. и присъствие на пазара на над 100 страни по цял свят.

Chemtura AgroSolutions беше поделението за агробизнес на корпорацията Chemtura. Основите му са поставени още през 1970-1989 г. от Uniroyal Chemical в САЩ. За половин век бизнесът придоби портфолио от водещи продукти – обеззаразители на семена, акарициди, инсектициди, хербициди, растежни регулатори и адюванти, с над 1500 регистрации в повече от 100 страни на света и значително присъствие на бързо развиващи се пазари, като Бразилия и Китай.

Групата Agriphar е потомък на създадената през седемдесетте години на миналия век белгийска компания за агрохимикали Chimac-Agriphar. След редица инвестиции и консолидации в собствени мощности за формулация и опаковане в Белгия, през 2005-2011 Agriphar придобива няколко компании в Южна Европа и се утвърждава като водеща в Европа в разработката, регистрацията и дистрибуцията на широк набор инсектициди, хербициди и фунгициди.

С обединението на трите компании новосъздадената Arysta Lifescience става мощна компания за агрохимикали и биопродукти, с 2,2 милиарда долара продажби за 2014 г., богато портфолио от допълващи се продукти и разширено географско присъствие в повече от 125 страни по света.

 • Какво дава това сливане, кои са силните страни на новата компания?
 • Това е може би най-вълнуващият аспект в създаването на Ариста Лайфсайънс, тъй като резултатът е един уникален синергизъм както по отношение на продуктовата листа, така и по отношение на географското позициониране на фирмата в световен мащаб.
  По отношение на продуктовата листа ние сме щастливи, че продуктите на трите компании взаимно се допълват и почти няма идентични или конкуриращи се продукти. Освен това портфолиото на Ариста Лайфсайънс става много пълно – имаме не само основните групи – хербициди, фунгициди и инсектициди, но и продукти за третиране на семена, богата гама аджуванти, силно са представени новите бионаправления, като тук имаме продукти за „иновативно подхранване“, а също и биоинсектициди, биофунгициди. Имаме и раздел продукти за складови и битови неприятели.

По отношение на географията новата Ариста Лайфсайънс има силно присъствие не само на традиционни пазари, като Европа, Северна Америка, но и в новоразвиващите се с бърз темп Южна Америка, Азия и особено Африка.

 • Какво ново в България?
 • Както стана дума вече и тук стремежът е към развитие и растеж, но внимателно! Ще продължим работата с всички досегашни партньори. Ще увеличаваме екипа в България, вече имаме новоназначен специалист по регистрации на продуктите. Използвам момента да вметна, че макар и не типично научно-изследователска компания, Ариста Лайфсайънс работи в тясно сътрудничество с такива фирми, имаме редица патентовани продукти, очакваме и нови.

Ще разширяваме нашето присъствие по места – наш основен приоритет са клиентите – техните нужди от продукти и технологии.

Искам да използвам момента да поздравя всички ваши читатели, настоящи и бъдещи клиенти на Ариста Лайфсайънс и да им пожелая успешен финал на 2015 година и една още по-успешна Нова година.