Цветната градина през ноември

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 16.11.2015      1177

Есенното настроение е обхванало и цветните градини, които до скоро преливаха от живот и багри и пъстротата, която радваше от всеки кът на двора е вече отминала. Прецъфтяха петунии, богородички, рози, посивяха лехите с различни зеленчуци, ронят последните си листи декоративни храсти и плодни дръвчета.

В цветната градина трябва да се извадят растителните остатъци от лехите с едногодишни цветя, почвата се обработва дълбоко и се обогатява с компост, суперфосфат и калиев тор. Стъблата на двегодишните и многогодишните цветя следва да се изрежат ниско и да се покрият с окапали листа, слама или друг подобен материал, за да се предпазят от силни зимни студове. Почвата около декоративните храсти и дървета също се обработва и обогатява с органични и минерални торове. Хубавите дни на ноември си заслужава да се използват за засаждане на рози и на други декоративни храсти и дървета.

Ако почвата не е замръзнала може да засадите и луковиците на лалетата, времето е подходящо и за засаждане на овощни дръвчета и вечнозелени видове.