Фест на фермерски пазари

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 14.10.2015      1159

За втори път Фестът на фермерските пазари ще се проведе в София от 14 до 18 октомври на различни места в столицата. В тези пет дни производители от цялата страна ще представят своята внимателно подбрана, свежа и разнообразна сезонна продукция. Ще има много изненади – кулинарни демонстрации, дегустации, работилници, обучение за стартиращи малки местни фермери и производители на храни, занаятчийска и арт зона.

Събитието ще бъде открито в сряда, 14 октомври, с обичайния Фермерски пазар “Иван Вазов” от 16.00 ч. до 20.00 ч. На 15 октомври Ви очакват на отворени врати в “Градина за дружба” - демонстрационен проект за градско земеделие ( Urban Farming –Sofia), от 11.00 ч. до 13.00 ч. на адрес:

Дружба 2, оранжерията на Озеленяване,
ул. Делийска воденица, до спирка "бл. 501" и зад бл. 506.

В същият ден ще се състои и традиционния Garden to Bisiness форум, където си дават среща малки местни производители с бизнес партньори от София. На 16 октомври ще можете да посетите най-младия фермерски пазар Младост 1, който се провежда всеки петък от 16.00 ч. до 20.00 ч. Събота е деня на Фермерски пазар на Римската стена в запазените вече чaсове от 11.00 до 15.00 ч. Най-шарено и пъстро ще бъде на 18 октомври, когато в парка Заимов от 11 до 19 часа ще се проведе Национален фермерски пазар. Освен изобилието от вкусове, организаторите са подготвили и беседи на тема защо се правят фермерски пазари и какви са предизвикателствата пред градското земеделие. За стопаните ще има съвети как да подобрят директните си продажби. Националният фермерски пазар на 18.10 е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив - събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП и се огранизира от движението Хранкооп-София.