Празник на плодородието в Кюстендил
04 - 05.10.2015

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 07.10.2015      1229

Овощарската традиция на кюстендилския край е предавана като опит и култура от поколение на поколение. Още дверните автономни пауталийски монети свидетелстват за това с изображенията си. Кулминацията на изобилието на този край се чества всяка година под формата на “Празник на плодородието”, където се събират, да отпразнуват богатата реколта, стопани от цялата страна. Още Константин Иречек в “Пътуване по България” описва мястото като... “градина от сливи, големи жълти круши, обемисти сочни ябълки, сладки череши и възкисели вишни, дребни жълти сливи, праскови, мушмули, черници, орехи и много други. По хълмовете се забелязват хубави лозя, тукашното вино е прекрасно”. Есенният празник е наследство от Първия национален овощарски конкурс от 1896 г., заявен от Община Кюстендил и проведен под патронажа на Министерството на търговията и земеделието/тогава/.

Тази година изложението се проведе на 4 и 5 октомври и показа художествено аранжирани кътове с плодове, различни сортове ябълки от Инстититута по земеделие, както и атрактивно представяне на занаятчии и земеделци. Събитието беше съпътствано от научна сесия на Института по земеделие, Инвестиционен форум, Карнавал на плодородието и атракции.

“Празникът на плодородието” проведе и конкурс с награди за най-добро представяне на участниците, с което се насърчават производителите.

Всяка година партньор на Общината е Институтът по земеделие – Кюстендил. Неговият директор проф. д-р Димитър Домозетов, като председател на комисията, оценява и награждава победителите в конкурсната програма.