Устойчивостта на плевелите срещу глифозата нараства

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 28.09.2015      1415

От известно време химическото вещество глифозат, което е основна съставка на голям брой хербициди, е център на внимание, както от страна на международната агенция за изследване на рака към Световната организация, така и от селскостопански учени, които смятат че веществото е загубило своето действие и плевелите не реагират вече на неговата формула.

Изготвянето на доклад от независими експерти, които се спират върху канцерогенността на конкретното химическо съединение, разбуди обществеността в средата на август и както “Растителна защита” вече съобщи постави под въпрос подновяването на разрешителното на глифозата.

От скоро на бял свят излязоха и някои други подробност, застрашаващи славната история на масовата употреба на химичното вещество. Американските фермери все по-често съобщават за плевели, устойчиви срещу глифозат. Резистентността срещу препарата се увеличава драстично и това пряко влияе на производството на храни. Земеделците в САЩ вече са направили списък с 14 „устойчиви на глифозат“ растения, които са документирани в различни земеделски райони на САЩ. Напоследък много се говори за плевела Палмър амарант (Amaranthus palmeri), чийто бързо и лесно разпространение, заплашва продукцията на селскостопанските производители.

В същото време в Европа, а в последно време и в България, растенията от вида Amaranthus придобиват все по-голяма популярност в здравословното хранене, поради високата хранителна стойност на семената им. В зависимост от сорта съдържанието на суров протеин в семената е между 12,5% и 17,5%, като са особено богати на лизин, за разлика от истинските зърнени култури.

Дали разрештелното на глифозата ще бъде подновено от земеделските власти в края на октомври за срок от още 10 години или ще остане звинаги в историята, зависи от различни фактори, в това число и от неговата неефективност и нуждата от нови и действащи препарати, щадящи човека и околната среда.