Европа потвърждава необходимостта си от употребата на ГМО култури и фуражи

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 20.09.2015      1437

Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент отхвърли предложението на Европейската комисия* всяка държава сама да преценява дали да допуска модифицирани храни и фуражи на своя територия, одобрение от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA), които имат Решението на земеделската комисия беше взето с гласовете на 28 депутати, срещу 8 против и 6-ма въздържали се. Преди да се проведе гласуването в пленарна зала, предложението ще бъде разгледано и от Комисията за околна среда на ЕК.

Алберт Дес, германски депутат от Европейската народна партия (ЕНП), отговарящ за законодателното досие в комисията, заяви, че посланието за оттегляне на предложението е ясно: „Не сме изграждали единния европейски пазар, за да позволим политически решения да го разрушат напълно“. Решението на европейския елит всъщност е признание, че селскостопанския сектор не е достатъчно самостоятелен и не може да функционира независимо от глобалните тенденции и решения в земедлеието отвъд Окена. Германският депутат даде конкретен пример с птицепроизводителите, които хранят животните със соя, 90% от която се внася в ЕС от държави, отглеждащи ГМО. Почти всички животновъдни сектори зависят на 100% от модифицирани фуражи и не могат да оцелеят, ако вносът им бъде забранен. "Ако приемем решението, ще станем много по-зависими от внос на храна от трети страни, които не винаги ще зачитат високите ни стандарти за производство. А ние искаме да избегнем такъв сценарий", добавя Дес.

Комисията по екология в ЕП ще има последната дума по този законопроект. Нейният доклад, подготвен от десния италианец Джовани Ла виа, също призовава предложението да бъде оттеглено. Предстои по въпроса да се произнесе и комисията по екология и безопасност на храните. През октомври земеделските министри от ЕС също ще обсъждат регулацията за ГМО.


* през април Европейската комисия предложи след като даден ГМО бъде разрешен за отглеждане като храна или фураж в Европа от Европейската агенция за безопасност на храните, страните членки да имат възможността да не позволят употребата на въпросния ГМО в своята хранителна верига. Те трябваше да мотивират отказа с аргументи, които са свързани с рискове за здравето на хората и животните и за околната среда, защото въз основа на тях се разрешава или спира използването на съответния сорт на европейско ниво.