Европейският съюз даде на България 6 милиона евро за справане с кризата в млечния сектор

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 20.09.2015      978

Европейският министър на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган представи вчера общия пакет помощи, възлизащи на 420 млн. евро. България ще получи 6 млн. евро подкрепа за кризата в млечния сектор. Това стана ясно по време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург, съобщиха от Министерството на земеделието. Интересите на страната ни бяха представени лично от министър Десислава Танева: ,,Изключително важен е фактът, че средствата не са от бюджета за кризи, а допълнителен ресурс, който трябва да подкрепи незабавно фермерите. Оценяваме, че част от предложенията , които направихме още през декември миналата година, когато поставихме въпроса с кризата в млечния сектор, ги виждаме отразени в пакета“.

Всички 28 държави-членки, ще получaт значителна помощ на стойност 420 млн € общо, разпределени по справедлив, целенасочен и ефективен начин за справяне с проблемите в секторите Мляко и Свинско месо, посочи Хоган.

Другите мерки включват нови Частни схеми за складиране на мляко и млечни продукти и свинско месо, както и възможността за авансово изплащане на директни плащания.

Най – облагодетелстваните държави от обещаните от Европейската комисия преки помощи за производителите на мляко и свинско, са Германия (69,2 млн. евро) и Франция (62,9 млн. евро).

Около 30 млн. евро ще бъдат отпуснати по програма за раздаване на европейско мляко на бежанци.

ТУК може да видите каква част от пакета за подпомагане получава всяка държава.