2015 - рекордна реколта от грозде

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 17.08.2015      1559

Очакваните прогнози за висок добив на грозде за тази година са около 250 хиляди тона, което приблизително се равнява на богатата реколта от 2013 г. „Природата е благосклонна към българското лозарство и винопроизводство тази година. Към настоящия момент реколтата от грозде е в изключително добро състояние на територията на цялата страна.“, по думите на Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното. В предаването “12+3” на Българското национално радио Koев призна, че 2014 г. е била много слаба за всички производители на грозде и само 110 000 тона са били прибрани и преработени.

Все още цените на настоящата реколта се дискутират и не са ангажирани с конкретни предложения от страна на прекупвачи и купувачи. Според Коев те зависят изцяло от качеството на продукцията. В момента хит на българския пазар са белите сортове, като мускат, които държат сравнително високи цени.

За шеста поредна година гроздоберната кампания ще бъде със съвместното участие на жандармерията във всички неврологични точки в страната, където винаги е имало напрежение между прекупвачи и местни производители.