Фестивал на мановия мед в Царево

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 08.09.2015      2751

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще открие днес XII-то издание на Странджанския манов мед в Община Царево.

Фестивал на странджанския манов мед и пчелен цветен пращец „Царево – царството на мановия мед“ ще се проведе в Царево от 1 до 10 август.

Изложението събира вече 12 години пчелари от цялата страна и се опитва да популязира разнообразието на пчелните продукти. Акцент в предстоящото събитие ще бъде мановия мед от Странджанския край, който е един от символите на тази район. Характерното образуване на горския елексир, неговия специфичен тъмен цвят и богати хранителни стойности привлича почитатели и специалисти от близо и далеч. Той се получава от маната по листата на дъба и липата, откъдето идва и името му „манов“. Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, който изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност. Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в мед.Мановият мед е известен с полезните си свойства. Богат е на минерали, въглехидрати, витамини, монозахариди, фолиева киселина.

Официалното откриване на дванадесетият поред фестивал е в 10:00 ч. на 1 август в центъра на Царево. На събитието ще присъстват министър Десислава Танева, кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев, Кирилка Янина, началник отдел „Пчеларство, мляко и интервенции”, Анна Петрова, гл. есперт мярка 6.1. „Стартова помощ за младиземеделски стопани”, Ирина Лазарова – директор на дирекция „Селскостопански пазарни механизми” (СПМ), Силвия Васлилева – началник отдел „Животновъдство и генетичен ресурс” и др.

ПРОГРАМА за 1 и 2 август :

„ЦАРЕВО – ЦАРСТВОТО НА МАНОВИЯ МЕД”

Организатори: Община Царево, сдружение „Странджански манов мед”,
ОД „Земеделие” – гр.Бургас

1 август (събота)
Централен площад гр. Царево
10:00 часа – Тържествено откриване на фестивала

  • водосвет
  • приветствие на официалните лица
  • кратка музикална програма
  • разглеждане на изложението

Ритуална зала на Община Царево
11:15 часа – Пресконференция на организаторите и участниците във фестивала
11:30 часа – Среща на министър Десислава Танева с пчеларите и представителите на държавните институции
12:30 часа – Дискусии

  • Ирина Лазарова – директор на дирекция „Селскостопански пазарни механизми” (СПМ)
  • Кирилка Янина – началник отдел „Пчеларство, мляко и интервенции”
  • Анна Петрова – гл. есперт мярка 6.1. „Стартова помощ за младиземеделски стопани”, Дирекция „Животновъдство”
  • Силвия Василева – началник отдел „Животновъдство и генетичен ресурс”

2 август (неделя)
10:00 часа - Ваня Статкова гл. експерт дирекция „Директни плащания и схеми за качество”. Регистрация на Странджански манов мед като Защитено Географско Указание (ЗГУ).