Нов изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 01.08.2015      1494

По предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, премиерът Бойко Борисов назначи нов изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните - д-р Дамян Илиев, главен ветеринарен лекар на Република България. До момента той е бил на поста заместник изпълнителен директор с ресори Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” и Дирекция “Контрол на ветеринарномедицински продукти” при ЦУ на БАБХ.

Д-р Дамян Илиев е роден на 14 март 1949 г. в гр. София. Завършва гимназия през 1967 г. и Висшия ветеринарномедицински институт в гр. София през 1974 г. От 1974 до 1978 г. работи като ветеринарен лекар в АПК Оряхово. В периода 1978 – 1982 г. е хирург в Лабораторията по биология и болести на дивеча в клиника за дребни животни. От 1982 г. до 1992 г. работи като ветеринарен лекар на националните отбори по конен спорт към Българската федерация по конен спорт. През 1992 г. става ветеринарен лекар на конна база „Хан Аспарух” в София. От 1994 г. до 1999 г. е и управител на базата. В периода 2000 – 2006 г. работи в клиниката на Зоопарк-София. През 2006 г. става директор на РВМС-София. От 2007 г. до 2011 г. е зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). След като беше създадена Българската агенция по безопасност на храните, д-р Илиев поема длъжностите на главен секретар и главен санитарен ветеринарен инспектор на Република България. Д-р Дамян Илиев е с дългогодишен опит в областта на ветеринарната медицина и хуманното отношение към животните. Владее английски и руски език.

Досегашният изп.директор на БАБХ Пламен Моллов е освободен от поста си, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Той е бил отстранен от премиера Бойко Борисов по предложение на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Припомняме, че по-рано Десислава Танева се срещна със собственика на "Аладин Фуудс" Аладин Харфан, който публично обвини агенцията в рекет срещу неговата верига от ресторанти за бързо хранене.

Натискът срещу компанията е започнал, след като ръководството й е отказало да плаща 10 хил. евро месечно "такса спокойствие", заявиха по време на пресконференция от компанията.

Снимка: агенция “Фокус”