Corteva

Опора Заден България – синоним на модерна селекция и професионално зеленчукопроизводство

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 04.02.2024      334

Ако има растение от семейство Картофови, което най-добре би могло да опише българския вкус към вкусна и здравословна храна, то това е доматът. От производители до търговци, кулинари или просто любители на традиционния за нашата кухня зеленчук всички търсят високо качество и неустоим вкус. Често това е трудна и отговорна задача да се предложи нов сорт на пазара, който да отговря едновременно на високите стандарти за производство и да задоволява капризният вкус на потребителя. Ето защо в Опора Заден са се посветили на професионалното отглеждане на зеленчуци, като тяхната цел е да осигурят разнообразни сортове подходящи за местния пазар.

Мамипинк F1 е новото предложение от Енза Заден в сегмент розов домат – сорт от градиснки тип с превъзходен вкус и аромат, с кадифенотънка люспа. Плодовете са традиционно оформени, добре оребрени и с размер между 250 и 300 гр. Има богат набор от генетични устойчивости, гарантиращи високи добиви и постоянно качество. Подходящ е за пролетно и лятно производство в оранжерии.

маминпинк

снимка: Опора Заден

Характерно за Мамипинк F1 е по-дългият срок на годност и възможността му да се съхранява в хладилник за една седмица, като впоследствие остава пресен на рафтовете на отделите за плодове и зеленчуци, дори и да е напълно узрял.

Плодът на сорта Мамипинк F1 е много изравнен, с плоско дъно, което улеснява операциите по сортиране.

Не случайно този сорт домати привлече вниманието на производители и потребители през изтеклата година. На конкурса “Агробизнесмен на България” в категория “Иновативен продукт” Мамипинк F1 бе отличен като иновативен сорт розов домат.

мария

Наградата бе връчена на Мария Николова, управител на опитната база на “Опора Заден България”. снимка: 24 часа

А в конкурса Agri Summit&Awards 2024 Мария Николова е номинирана в категориите “Градинар на 2024” и “ESG ферма на 2024”. Съвсем скоро на 9 февруари ще разберем колко отличия е грабналo иновативното стопанството.

Опора Заден България – модерната селекция в зеленчукопроизводството

Базата на Опора Заден в с. Цалапица, обл. Пловдив е създадена, като демонстрационно и опитно поле, където се изпитват различни видове и сортове зеленчуци, билки и подправки на водещи холандски селекционерски фирми, както и на ИЗК-Марица, микробиални и не минерални торове, продукти насочени към биологичната борба, опазване на околната среда и водите.

Внедрени са съвременни методи на Добри Земеделски Практики, интегрирана растителна защита, иновации и нови технологии в зеленчукопроизводството.

В Опора Заден могат в реална среда да се тестват, наблюдават и отчитат съвкупност от сортове, продукти и методи насочени към професионалното екологично зеленчукопроизводство.

Фирмата е на българския пазар от 32 години, а нейн създател е Огнян Николов-баща, един от иноваторите в сектора. Бизнесът се наследява от следващото поколение агрономи. А през 2008 г. партньори от холандската селекционерска фирма Енза Заден създават опитната база с площ от 4 дка модерна оранжерия и 10 дка открити площи, като място за изпитване на нови сортове. Контролът и управлението на зеленчуковите полета и оранжерии преминават от 2017 година изцяло в ръцете на Мария Николова, собственик на опитната база на “Опора Заден България”.

В момента се правят опити и се тестват продукти и на други световни и български фирми, водят се редовни учебни практики, стажове и докторантури на студенти от Аграрния и Лестохеническия университет. Опора Заден България участва в европейски проекти съвместно с Център за Растителна Системна Биология и Биотехнология и АгроХъб.БГ, благодарение на което базата е оборудвана с автоматизирано напояване, прецизно торене и климат контрол.

Ежегодно, от 2018 г. се организират Открити дни съвместно с други водещи фирми, научни центрове, международни търговски вериги и шеф готвачи на световно ниво, насочени към екологичното зленчукопроизводство и чистата храна. Всяка година събитието получава все по-голям интерес от производители, преработватели, научни звена, търговци, кулинари и други от сектора.

хъб

Откриване на Демо точка в Опора Заден България

На 7 февруари от 13:00 часа в стопанството на Опора Заден България ще се проведе Демо точка в мрежата на АгроХъб.БГ

В деня на откриването ще имате възможност да видите в действие иновативните технологии, внедрени в оранжерията, за целите на прецизното производство на различни сортове зеленчуци, свежи билки и подправки.

Демо туровете са безплатни, но с предварителна регистрация, която може да направите ТУК: https://forms.gle/AqgCcqxvoY6EmFvC7

Демо обиколките ще се провеждат на групи до 15 души на всеки 30 мин.