Corteva

Регламентът на ЕС за намаляване употребата на пестицидите беше отхвърлен от ЕП

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 02.12.2023      383

Европейският парламент с малко мнозинство отмени регламента за намаляване на употребата на пестициди в ЕС. Предложението на Комисията за намаляване употребата на пестицди беше част от Зелената сделка и заявените ангажименти по стратегията „От фермата до трапезата“.

Европейската комисия се провали в опита си да намали драстично употребата на пестициди до 2030 г., защото Европейският парламент, с малко мнозинство, отмени регламента за намаляване на употребата на пестициди в ЕС. 299 евродепутати гласуваха за отхвърляне на предложението на Комисията, като 207 подкрепиха предложението и 121 се въздържаха.

Предложението за устойчива употреба на продукти за растителна защита включва мерки за намаляване употребата на пестициди с 50% до 2030 г., задължителни правила за прилагане на интегрирано управление на вредители, както и мерки за защита на чувствителни зони, като обществени зони, природни резервати и водни ресурси.

„Черен ден“ за защитниците на регламента за намаляване употребата на пестициди

Международната асоциация за биоконтрол (IBMA) заяви, че съжалява за отнетата възможност, която според тях има въвеждането на биоконтрола в земеделието и иновативните решения, базирани на природата.

В отговор на новината за гласуването IBMA заяви, че досега Регламентът за устойчиво използване (SUR) е бил единственият законодателен акт на ЕС, който е гарантирал, че решенията за биоконтрол ще стигнат до пазара по-бързо. „Това застрашава поминъка на фермерите в ЕС, конкурентоспособността на европейския сектор за биоконтрол, както и продоволствената сигурност и здравето на хората и планетата“, добави IBMA.

„Това беше разочароващ ден за биоконтрола. Регламентът за устойчиво използване съдържа общоевропейско определение за биологичен контрол и предоставя опции за по-бързо разрешаване на алтернативи, които са от съществено значение за интегрирано управление на вредителите и устойчиво земеделие,” каза Дженифър Луис, изпълнителен директор на Международната асоциация за биоконтрол.

„Отхвърлянето на предложението показва шокиращо пренебрежение към науката, обществения интерес и волята на гражданите на ЕС. Повечето гласове бяха ръководени от лични интереси и дезинформация от страна на агрохимическата индустрия“, каза Кристин Де Шамфелере, представител на общоевропейската мрежа PAN Europe.

Екологичната организация BUND говори за загуба „за хората и природата, както и за продоволствената сигурност“. След като новото одобрение за унищожителя на плевелите глифозат беше обявено миналата седмица, решението срещу закона за пестицидите беше „поредна пречка“, обясни председателят на BUND Олаф Банд.


Европейската комисия удължи разрешението за използване на глифозат за следващите 10 години


Освен всичко друго, регламентът предвиждаше въвеждането на пълна забрана на продукти за растителна защита в особено чувствителни зони като градски паркове, училища и зони от Натура 2000.

"Нереалистичен" проект

Европейската асоциация на фермерите Copa-Cogeca приветства решението: Парламентът най-накрая признава, че регулацията на пестицидите е „зле адаптирана, нереалистична и недостатъчно финансирана“, обясни председателят на асоциацията Кристиане Ламберт.

Изявлението продължава: „Фермерите и земеделските кооперации в ЕС ще продължат да подобряват своята екологична устойчивост, но те се нуждаят от реалистични цели и необходимата подкрепа, два елемента, които напълно липсват в текста на Комисията. Copa-Cogeca последователно осъждат пропастта между политическата реторика и липсата на конкретни решения на това предложение.“