Corteva

Националният Демо Център за дигитални решения в земеделието отваря врати в ИЗК "Марица"

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 22.04.2023      457

Националният Демо Център за дигитални решения в земеделието на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ стартира своята дейност на 25 април в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“в Пловдив. Тази първа демоточка е част от технологичната инфраструктура на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, която ще предоставя напълно безплатно на фермерите и малките и средни предприятия услугата “тестване преди инвестиране”. На този ден ще бъде даден официален старт на демонстрациите в технологично оборудваната „умна“ оранжерия със система за прецизно напояване, хранене и климат контрол и над 300 сорта домати.

Институтът по зеленчукови култури „Марица“ на Селскостопанска академия е първата от 16 демонстрационни точки, които се изграждат на територията на България в рамките на финансирания по програма „Цифрова Европа“ проект AgroDigiRisе с фокус прецизно земеделие, в който участва консорциума от 14 партньорски организации, сред които и Аграрен университет – Пловдив. Целта на консорциума е развиване потенциала на агросектора чрез предоставяне на достъп до технологични решения и набор от услуги, подпомагащи дигиталната трансформация в земеделието.

Първата демоточка – ИЗК „Марица“  е част от технологичната инфраструктура на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ, която ще предоставя напълно безплатно на фермерите и малките и средни предприятия услугата “тестване преди инвестиране”. Това е част от богатото портфолио от услуги на хъба, което ще осигурява достъп до работещи нови технологии и демонстрира техните възможности и ползи, ще позволи оптимизиране на разходите, ресурсите и процесите в агробизнеса. По този начин фермерите могат да вземат информирани решения за внедряване на нови технологии.

На този ден ще бъде даден официален старт на демонстрациите в технологично оборудваната „умна“ оранжерия със система за прецизно напояване, хранене и климат контрол и над 300 сорта домати.

Посетителите ще могат да видят на място как работят технологиите, да се срещнат със специалисти и да развият дигиталните си умения с иновативни и интерактивни обучения. Още в деня на откриването на Националния Демо Център са подготвени серия от полезни уъркшопи на различна тематика, свързана със събирането на пространствени данни чрез дистанционни методи, картографиране на вегетацията и използване на резултатите за вземане на „умни решения“, както и рецепти за прецизно торене на домати, в зависимост от фазата на развитие на растенията и запасеността на почвата с хранителни вещества.

Специален панел от програмата на събитието ще бъде посветен на ключовите моменти от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България и практически насоки за ползване на инвестициите, предвидени в него.

Това ще бъде един различен ден с богата програма от демонстрации на технологии, уъркшопи, възможности и експертиза на най-високо ниво. Освен незаменими знания и умения за работата и бизнеса на фермерите, в деня на откриването на Националния Демо Център, от АгроХъб.БГ са подготвили и много изненади за своите гости.

 

Програма на събитието: https://agrohub.bg/national-demo-center-grand-opening/