Corteva

Международен научен проект призовава граждани да се включат в отглеждането на различни сортове фасул

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 26.02.2023      537

За трета поредна година международният научен проект „INCREASE Citizen Science Experiment“ призовава всички граждани, заинтересовани в отглеждането на растителни култури, да се присъединят към култивирането на нови сортове фасул.

Всеки, който притежава смартфон и тераса, градина или обработваема земя, както и необходимия ентусиазъм за отглеждане на различни сортове фасул, може да се регистрира за участие в проекта не по-късно

от 28 февруари 2023 г.

През предходните две години хиляди ангажирани граждани от 27 европейски държави участваха в този експеримент, чиято цел е запазване и подобряване на биоразнообразието в Европа. Тази година всички заинтересовани граждани могат да се регистрират за участие през специалното мобилно приложние „INCREASE CSA“.

Всеки участник ще получи семена от шест различни сорта фасул, които да отглежда, докато документира тяхното развитие чрез качване на снимки и оценяване на конкретни характеристики в приложението „INCREASE CSA“. Това ще подпомогне научния екип на проекта да оцени характеристиките на над 1000 сорта фасул, с цел да се подобри биоразнообразието в Европа.

Мобилното приложение „INCREASE CSA“ е безплатно за изтегляне от всички цифрови платформи и се предлага на различни езици. Всеки участник в проекта може да се регистрира и да използва приложението, за да документира всички свои наблюдения през периода на отглеждане.

Основната цел на проекта е да валоризира биоразнообразието и да насърчи отглеждането и консумацията на бобови култури в Европа. Експериментът се ръководи от принципите на Европейската комисия за: „отворена наука, отворени иновации и отвореност към света“, възползвайки се от цифровите технологии, за да направи науката и иновациите по-глобални.

Краен срок за регистрация и участие в проекта: 28 февруари 2023 г.


Повече информация за проекта и експеримента:

Безплатно мобилно приложение: https://www.pulsesincrease.eu/experiment/app

Уеб сайт: https://www.pulsesincrease.eu/experiment

Twitter: https://twitter.com/pulses_increase

Instagram: https://www.instagram.com/pulsesincrease/

YouTube: https://bit.ly/3qTe6HK

Facebook: https://www.facebook.com/pulses.increase