Corteva

Деветата Националната среща на земеделските производители – земеделие в нова реалност

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 13.02.2023      520

Aгроконференцията на земеделските производители в България се завръща след 2-годишна пауза с богата програма и предлага широк кръг от актуални теми и важни въпроси от земеделския живот в страната и Европа на 15 и 16 февруари 2023 г. в с. Овощник, край Казанлък. Събитието ще бъде открито от служебния министър на земеделието Явор Гечев и ще премине под мотото „Земеделие за поколенията в нова реалност“. Интресни презентации на водещи агрокомпании ще съпъстват основната програма на форума.

Деветото издание на Националната среща на земеделските производители е организирано от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и се провежда под мотото „Земеделие за поколенията в нова реалност“. Сред официални гости са експерти от ръководството на Министерство на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“ и представители на Европейския парламент, Копа Коджека и други организации от земеделския бранш. Бизнес презентациите на някои от най-големите агрокомпании в България също са част от изданието на тазгодишната Национална среща на производителите.


ПРОГРАМА


Програмата на форума е разделена в два дена и на няколко ключови за земеделието панели. Основната задача на първия панел, който ще бъде открит от Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ и Явор Гечев, министър на земеделието, е да се дадат насоки и разяснения за основните предизвикателства за агросектора в условията на новата ОСП (2023-2027).

Още в началото на конферентната програма специална презентация по темата за измененията в нормативната уредба на ЕС за нетно намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г ще изнесе Атидже Алиева- Вели, член на Комисията по земеделие на ЕП.

Ще бъдат обсъдени и прогнозни сценарии за българското земеделие до 2027 г.

Вторият панел е посветен на прилагането на правилата за подпомагане в рамките на новата ОСП. Основно внимание на срещата се очертава да привлече Кампания „Директни плащания 2023“ и инвестиционните мерки. В детайли ще бъдат обсъдени проблематични понятия от селскостопанската политика като базовите екологични стандарти за подпомагане, дефиниция за активен фермер, еко схемите и готовността на държавната администрация за новата система за мониторинг и контрол на площ. По време на форума ще бъдат представени и възможностите за земеделските производители по Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост. Ще се дискутират и препоръки за избягване на често допускани грешки при заявления за подпомагане.

Панел три е посветен на новите интервенции на Стратегически план 2023-2027 за подкрепа на инвестиции в агро-хранителния сектор. Ще бъде представено новото законово решение за информационна система за прилагане на инвестеционни интервенции.

В панел четити експертите ще обсъдят възможностите за подкрепа на инвестиции в агросектора през 2023 г. чрез Плана за възстановяване и устойчивост(ПВУ).

Специален акцент ще бъде поставен върху проблемите свързани със зърнените пазари в панел пет. Лекторите  ще споделят своите прогнози за българското земеделие и реалността на зърнените пазари в условия на постояннни политически и икономически предизвикателства в сектора.

Въглеродни сертификати, въглеродно земеделие, изменение на климата агроволтаиции са сред основните теми на фокус в панел шест. Поканени са лектори от авторитетни европейски организации, които ще представят практически примери от ЕС относно възможностите за добавяне на доход и за иновативни методи за борба с изменението на климата.