Corteva

Зелената седмица в Берлин – земеделие, градинарство и хранителна индустрия от цял свят

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 21.01.2023      529

След прекъсване от почти три години Международното изложение „Зелена седмица” се завърна в изложбения център в Берлин. В продължение на 10 дена от 20 до 29 януари 1400 изложители от Германия, Европа и останалия свят ще представят регионални продукти, иновации в земеделието, кулинарни деликатеси и новости от градинарството. Акцент на изложението в Берлин са трите основни теми: земеделие, градинарство и хранителна индустрия.

„Международната Зелена седмица, която се провежда в Берлин, е изключителна възможност да се срещнат на едно място производители на земеделска продукция, градинари и представители на хранително-вкусовата промишленост с потребителите. Защото начинът по който се храним, оказва съществено влияние върху това какво и как световното селско стопанство произвежда. През последната една година работим усилено в посока устойчиво земеделие, основано върху принципа на зелените политики. Очаквам с нетърпение и съм любопитен относно моята първа Международна зелена седмица като министър на земеделието“, каза на откриването на изложението Джем Йоздемир, федерален министър на храните и земеделието в Германия.

В речта си еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски подчерта централните теми на панаира – продоволствената сигурност и опазването на климата, като водещи в Европа.

пекарна

снимка: © Messe Berlin

Богата програма – от къщи за пчели до пекарна

И тази година посетителите могат да се насладят на обичайното разнообразие на Зелената седмица: от великолепието на различни видове растения в залата за цветя (2.2), залата на Федералното министерство на храните и земеделието (23), до срещи със селскостопански животни (25 и 26) и хранително-вкусовия бранш. Не е пропуснато и най-голямото събитие по конна езда на закрито в Берлин – „HIPPOLOGICA“.

За любителите на кулинарията Street Food Market в зала (1.2) ще предложи новости и изкушения в хранителния сектор, а в залите, посветени на земеделието (5.2, 6.2, 20, 21, 22 и 23) посетителите ще се потопят изцяло в реална земеделска среда. Атракция на събитието са къщите за пчели и пекарната, дело на Федералната асоциация на германската хранително-вкусова промишленост и Асоциацията на храните, чието мото на тазгодишното издание на изложението е „Какъв е вкусът на бъдещето?“.

В зала 3.2 Германската фермерска асоциация ще запознае посетителите с модерното земеделие. В Adventure Farm посетителите научават как може да изглежда земеделието на утрешния ден и кои подходи за защита на климата спомагат за развитието на селското стопанство. Присъстват и фермери от различни земделски райони на Германия, които подробно запознават присъстващите с ежедневната си работа.

Малки помощници – огромен ефект

В залата за цветя 2.2 са разположени къщи за пчели. Посетителите научават колко важни са тези малки, но особено ефективни насекоми за нашата прехрана: 30 процента от храната ни реално присъства на трапезата, поради фактът че растенията биват опрашвани от пчели.

На щанд 215, компанията Beehome представя своите пчелни къщи за диви пчели, с които всеки желаещ може да се снабди и така да допринесе за безопасното и устойчиво опрашване на растенията.

Нова тема – свят „зелен живот”

Зала 27 е дом на новия тематичен свят “зелен живот”, където акцентът пада не само върху селското стопанство и горите, а и върху начините за намаляване на отпадъците и устойчивото управление на ресурсите, както и за ползите от многократната употреба на вещи и материали.

В тази зала присъстват още Германският горски съвет и Германският ловен съюз.

Напълно в унисон със Зелената сделка заинтересованите имат въжможност да научат повече за регионалната храна, градското градинарство, рециклирането и как да водят живот, базиращ се на здравословно хранене и съзнателно използване на храните и ресурсите.

Регионалността и сезонността при производството и обработката на храни при екологични и социално справедливи условия за заетите в тази област са само някои от темите, които посетителите могат да очакват.

Федералната програма на екологичното земеделие предлага възможност за срещи с „биологични фермери “. Земеделските производители предоставят информация по темата „Био за климата“ и представят вкусни органични продукти. Изложителите показват как дрехи, мебели или други продукти от бита могат да бъдат повторно използвани и рецеклирани.

Компанията Faircup информира за новото задължение за многократна употреба, което влиза в сила от тази година. В залата на Федералното министерство на околната среда посетителите могат да се потопят в атмосферата на различни тематични острови: пустиня и гори, почви и блата, реки и езера, морска и градска природа. За всяка екосистема знанията се предават на естествената защита на климата и съвети за вашето ежедневие.

градини

снимка: © Messe Berlin

Градините на Зелената седмица

По средата на зимата Зелената седмица внася настроение и цвят. Любителите на цветята и растенията могат да се потопят в този рай на изложението. Хиляди ранни цъфтящи растения, храсти и дървета бяха засадени още в навечерието на Международния форум, а всеки, който отдели време да разгледа богатата колекция от растения ще открие разнообразие от местни растения, екзотични кактуси и необичайни растителни видове.

За тези, които не искат само да се възхищават на удивителните растения, а и да подобрят и градинарските си умения, Централната градинска асоциация, която представлява интересите на повечето немски компании, занимаващи се с градинарство в страната, е подготвила кратки обучителни курсове и презентации на място.

В зала 3.2 посетителите ще намерят и Федералната асоциация на немските растениевъди, представляваща интересите на селскостопанските райони в Германия, на производителите на зеленчуци, декоративните растения и лозя. Тук е мястото да потърсите професионален съвет за отглеждане на вашите растения от експертите.

българия

снимка: Министерство на земеделието

България участва за 32-ри път на Mеждународното изложение “Зелена седмица” в Берлин

На изложението страната ни е представена от 14 български производители от хранително-вкусовата промишленост. България участва в събитието за 32-ри пореден път, като тази година щандът на страната е с площ 198 кв. м и представя продукти като мед, вино, млечни и месни изделия, козметика, биопродукти и други.

В рамките на посещението си в Германия министър Явор Гечев ще проведе разговори по актуални теми с негови колеги от други европейски държави.

Министър Гечев ще участва и в Срещата на върха на земеделските министри в събота (21 януари), която се организира от Федералното министерство на прехраната и земеделието на Германия. Тя е на тема „Трансформиране на хранителните системи. Световен отговор на многобройните кризи”.