Corteva

Българският посланик в Норвегия депозира семена от Садово в Световното семехранилище

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 29.10.2022      626

На 12 октомври 2022 г. българският посланик в Норвегия Вера Шатилова депозира в Световното семехранилище в Свалбард, Норвегия, 1186 образци от 16 рода и 33 растителни вида, съобщава Министерството на външните работи на България.

Семената, които са общо 678 498 броя, са предоставени от Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" – гр. Садово. 95% от депозираните образци са български, а материалите са уникални и включват местни популации от твърда пшеница, царевица и ечемик, устойчиви на биотичен и абиотичен стрес, стари сортове пшеници, широко използвани в миналото. Своето място в семехранилището в Свалбард намериха също така стари сортове салата “Ира” и “Жълта красавица”, богати на фосфор, калий и желязо, както и на витамини С, А и В1. Интерес сред депозираните семена представляват дивите родственици на пшеницата – див еднозърнест лимец и аегилопс, както и семената от най-вкусните и ароматни стари сортове домати, запазени и отглеждани до днес в България - сортовете “Биволско сърце” и “Идеал”.


Къде се съхранява растителния генетичен резерв на планетата


Институтът по растителни генетични ресурси към ССА е национален координатор на опазването на разнообразието от културни растения и техните диви родственици в рамките на Европейската програма за растителни генетични ресурси (ECPGR).

На територията на института се намира Националната генбанка, която е изградена през 1984 г. с финансовата подкрепа на ФАО и с основаната задача да изпълнява ролята на централен депозитор за растителна зародишна плазма в страната, като включи: местни популации и примитивни сортове, редки и застрашени видове от българската флора, селекционни сортове и линии с различен географски произход. Днес Националната генбанка осигурява безопасно съхранение на семенни образци от над 600 растителни вида и регламентиран обмен на зародишна плазма в международната система от генбанки.


Националната семенна генбанка с ново оборудване и интелигентна информационна система


Опазването на уникалните български образци налага дублирането им в генбанка извън страната. По силата на подписано споразумение между Института в Садово и Министерството на земеделието и храните на Кралство Норвегия стартира процедура за дублиране на зародишна плазма от семена в световното семехранилище на архипелага Свалбард. Първата пратка с подбрани образци бе депозирана през м. октомври 2014 г. 

Семехранилището в Норвегия съхранява проби от цял свят, превръщайки го в най-разнообразната колекция от култури и е застраховка при драстични промени на климатичната и фитосанитарната среда и кризисни ситуации, породени от природни бедствия и катаклизми.

 

Снимка: Министерство на външните работи