Как да си направим биовъглен сами в градината

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 19.10.2022      337

Включeте се в безплатна работилницата “Как да си направим биовъглен сами в градината?” в Споделена градинка в с. Герман на 22 октомври 2022 г. (събота) от 10:00 ч. до 14:00 ч.

Събитието е отворено за начинаещи ентусиасти-градинари, но и за хора с по-голям опит, както и за всички, които се интересуват от градско земеделие, пермакултура и биодинамичното земеделие.

По време на работилницата Радина Калдамукова, автор на Климатека, ще ни разкаже какво е биовъглен, какви качества притежава той и какви са приложенията му. Създаването на биовъглена се състои от няколко стъпки, през които ще минем по време на работилницата. А докато трае процесът на създаването му, ще имаме възможността да чуем интересни факти за приложението му, ще можем да се разходим из градинката и всеки от вас да сподели интересни практики, които използва в своята градина.

Какви са ползите и приложенията на биовъглена?

Биовъгленът подобрява характеристиките на почвата, като допринася за задържането на вода и хранителни вещества и същевременно способства и за дългосрочното и стабилно съхранение на въглерод в почвата.

Този материал се получава при изгарянето на биомаса като например дървесина, листа, оборска тор, стърготини, компост и др. в затворен контейнер, с малко количество или в отсъствие на кислород.

Използването на биовъглен е една от обещаващите стратегии за опазване и подобряване на почвата.

Биовъгленът е древен метод, който е преоткрит в съвременното селско стопанство и градинарство и може да бъде произведен както индустриално, така и в собствената градинка.

Повече за биовъглена и неговите предимства и приложения, можете да прочетете в статията на Радина Калдамукова: „Каква е ролята на биовъглена за постигане на целите за устойчиво развитие“.

__

Домакин на събитието ще бъде Споделена градинка Герман. Тя съществува вече над 8 г., на площ от около 5 дка и е място, където всеки с желание и хъс, би могъл да изгради своята зеленчукова градинка в тон с природата. Опитваме се да следваме принципите на пермакултурата, биодинамичното земеделие или най-общо казано, градина без отрови. Всеки от нас го прави по собствения си начин и най-важното е крайният продукт – собствено произведена храна и удовлетворение.

Климатека е научнопопулярна платформа за климатичните промени и предизвикателствата и решенията свързани с тях. Работи с учени и експерти от различни направления, които пишат авторски статии и превеждат науката за климата на достъпен език.

Радина Калдамукова е автор в Климатека. Тя е магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия. В магистърската ѝ работа изучава ефектите от биовъглен върху добивите на слънчоглед, както и върху почвените парникови емисии в полеви експеримент. Участник в програмата за експерти в областта на климатичните промени „Pioneers into practice“, организирана от Climate-KIC. Ентусиаст-градинар и привърженик на биоземеделието.

__

Село Герман се намира на 15 км от София, в посока Панчарево. Точните координата на Градинката са тук: rebrand.ly/f3d169