Corteva

Сеитбообращение при отглеждане на зеленчуци

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 06.07.2022      1648

Защо е необходимо да се прилагат правилата на сеитбооборот и в малката зеленчукова градина?

При правилен сеитбооборот почвата не се изтощава, защото всяко едно растение има различна дълбочина на кореновата система и по този начин усвояването на хранителните вещества се оптимира от засадените култури.

При продължително отглеждане на даден зеленчук на едно и също място се увеличават значително причинителите на болести и неприятелите. Без сеитбооборот се появяват и се намножават различни видове патогени, а вредителите се адаптират и създават цели колонии, което води до големи поражения по растенията. Необходимо е върху едно място през различните години да се отглеждат различни зеленчуци, като би трябвало дадена култура да не се връща на същото място по-рано от четири години.

зеленчуци

Добрата реколта е гарантирана само, ако предшествениците на дадена култура са добре подбрани. Освен това прилагането на правилата на сеитбооборота води и до правилното оползотворяване на осовободените площи в рамките на даден сезон. Способността на зеленчуците да подтискат плевелите също е различна.

След арпаджик, лук и моркови обикновено градината остава по-заплевена, а след зеле, домати, пипер или патладжан – по-чиста. Необходимо е зеленчуците да се редуват по начин, който да спомага за намаляване на заплевеността и да улеснява борбата с плевeлите.

Като първа култура се отглеждат ранни картофи, ранно зеле, зелен грах, тиквички, чесън и др. Краставиците, зеленият фасул, късното и цветното зеле се отглеждат като втора култура. Доматите, пиперът, патладжанът, морковите, магданозът, пащърнакът, салатеното цвекло и целината се отглеждат като основни култури.

При най-често практикуваното шестполно сеитбообръщение винаги едно от полетата се засажда с люцерна за три последователни години. Полетата се редуват и така се осигурява „възстановителна почивка” на всички площи.

Важно растение, което не е зеленчук, но се включва в зеленчуковото сеитбообръщение е ръжта. Тя е изключително ефикасна в борбата с коренищните плевели и главно с балура. Като лекарство, тя изчиства

стомашно чревния тракт, а включена в сеитбообращението на зеленчуците почиства полето от плевели.


Листните зеленчуци и подправки – важен “играч” в здравословния хранителен режим


Много декоративни кутури и подправки могат да се засяват през целия сезон сред зеленчуците, защото отблъскват някои вредители. Такива са различните тагетиси, невен, чубрица, копър, лимонова трева, босилек и др.