Златен ритон

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 19.04.2015      1188

Три вина получиха приза Златен ритон на Винария 2015

На тържествена церемония на 4 март, в рамките на изложбата Винария, която е част от изложението Агрия 2015, бяха наградени две вина от България и едно от Чехия. Златен ритон получиха Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc на българската изба Меди валей, Sommelier Select Riesling Vlaški, вино от късен гроздобер на изба Davinus - Чехия и Мерло специална резерва 2010 на Винал, Ловеч. Винените оскари връчиха директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, председателят на НЛВК Радослав Радев и изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.

За първи път на Винария 2015 бе връчена наградата Изба на годината на изба Едоардо Миролио. Инициативата е на Националната лозаро-винарска камара и се провежда със съдействието на Камарата на архитектите в България. За Енолог на Винария 2015 бе обявен инж. Божидар Донков от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Критериите за даване на наградата са изключително строги. Златен ритон се дава само на едно вино в група, но само при условие, че поне една от пробите е получила над 90 точки от максимални 100. В противен случай призът не се присъжда.

Тази година международно жури от Германия, Италия, Швейцария, Румъния, Чехия, Полша, Белгия и България дегустираха над 250 проби в три категории - бели, розе и червени, а във всяка от тях с по две подгрупи - за млади и за стари вина.