Две селскостопански изложби

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 18.03.2015      1127

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева даде старт на кампанията за диретни плащания 2015 и откри в един ден ден две изложби със земеделска тематика.

На 4 март, сряда в Пловдив беше открита Международната селскостопанска изложба Агра, която традиционно се провежда в партньорство със Селскостопанската академия към Министерството на земеделието и храните и е най- големият форум на агробизнеса в Югоизточна Европа. Поредното, 24-о издание на събитието се провежда от 4-и до 8-и март 2015 година. В рамките на изложението се провеждат паралелно четири самостоятелни изложби, всяка със собствен акцент в земеделието: Агра - Международна селскостопанска изложба, БиоАгра - специлизирана изложба за биологично растиневъдство и животновъдство, Апи България - международна изложба за пчеларство и Винария - международна изложба за лозарство и винарство.

Ще се проведе конкурс за иновации в областта на селското стопанство, както и представяне на постиженията на българското животновъдство. „На едно място можем да видим храни, оборудване, земеделски инвентар, вино, туризъм и всичко свързано със земеделския отрасъл, което е в пряка помощ на стопаните. Секторите от земеделския бранш са неразривно свързани с очакванията на цялото общество за растеж на икономиката и повишаване на доходите“, посочи министър Танева.

Програма на деловите прояви АГРА 2015

Малко по късно, в 13 часа беше открито и първото пролетно издание на изложението БАТА АГРО’2015. То се провежда от 4-и до 7-и март на летището в град Стара Загора. Около 100 фирми ще представят продукти и услуги на повече от 23 хил. кв. метра изложбени площи. Посетителите на форума ще имат възможността да видят най-модерното, най-новото и иновативното от света на агроиндустрията. Голям интрес предизвика и информационен семинар на тема: „Възможности за финансиране на инвестиции по ПРСР 2014-2020 и новости при директните плащания". В него участваха експерти от Българската асоциация на консултантите по европейски програми и експерти от Министерството на земеделието и храните. Бяха обсъдени въпроси, актуални към момента на стартиране на ПРСР 2014-2020.