5000 тона пестициди с изтекъл срок ще бъдат унищожени!

Автор(и):  Емил Иванов
Дата: 18.03.2015      987

Министерството на околната среда и водите разпространи официално съобщение, че има решение да бъдат унищожени 5000 тона пестициди с изтекъл срок на годност, които се намират в 288 склада из цялата страна. Най-голяма е концентрацията на територията на областите Пловдив, Враца, Ямбол, Кърджали и Смолян. От информацията на ековедомството не става ясно дали отровните химически вещества се съхраняват и охраняват според съответните наредби и правила за гарантиране на безопасност. Но така или иначе, тази екологична “бомба” цъка повече от 25 години и е реална заплаха за много сериозни последствия, за мащабно замърсяване на почви и води.

Какви са параметрите на решението да бъдат ликвидирани огнищата на екологични катаклизми? Швейцарското правителство отпуска на България 23 млн.франка (около 30 млн.евро) целева безвъзмездна помощ. Финансовият ресурс ще се използва да бъдат превозени опасните продукти в специални контейнери до съответната инсталация в друга страна, където ще бъдат изгорени. Срокът за изпълнение на проекта е 2019 година.

В тази история се набиват на очи два факта. В продължение на четвърт век българската държава не намери пари и желание да реши проблема, независимо от опасностите, които той генерира. Всички опити, а такива опити през годините е имало, да се проектира и построи специална пещ, са били отлагани за по-добри времена. Слава Богу дочакахме такова добро време. Да благодарим на швейцарското правителство за жеста! Тази проява на хуманност и загриженост за природата ни и здравето на българина на една страна извън ЕС (Швейцария не е член на “семейството на богатите”) към страна член на ЕС от повече от 8 години, е показателна в много отношения, но не е тема на тази информация.