Романтика в бутилка

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 08.03.2022      630

Да бутилираш аромати е все едно да бутилираш романтика. Ароматите въздействат върху нашите възприятия и провокират въображението ни. В основата на всеки парфюм стои парфюмна композиция, която може да обединява в себе си до 50-60 естествени и синтетични ароматни вещества. През 2020 г, в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020, Институт по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) – Казанлък, представи два нови, впечатляващи парфюми, създадени от гл. ас. д-р Силвия Моллова. Институтът по розата и етеричномаслените култури участва съвместно с Института по тютюна и тютюневите изделия – с. Марково на АГРА 2022 с нов мъжки парфюм "Тютюн и рози" в разфасовки от 50 мл и 100 мл. Парфюмът съдържа българско розово масло и екстракт от тютюн и ще бъде претендент за награда в Конкурса за иновации на АГРА 2022.

От дълбока древност човек е запленен от ароматите на растенията, поради една единствена причина – те му въздействат върху емоциите, върху психиката. Ароматите сякаш ни принасят в един друг ефирен, нереален свят, изпълнен със загадъчност, нежност и хармония. Някои биха казали – да бутилираш аромати е все едно да бутилираш романтика. Ароматите въздействат върху нашите възприятия и провокират въображението ни, разбуждат желания, копнежи, страсти. Ароматите влияят на хората около нас, на нашето общуване с тях, не случайно парфюмеристите казват – Купувайки си парфюм, вие си купувате малко повече привлекателност, малко повече самоувереност.

В основата на всеки парфюм стои парфюмна композиция, която може да обединява в себе си до 50-60 естествени и синтетични ароматни вещества. Съдържанието на ароматните вещества в парфюмните композиции варира от 35% за висшите парфюми, до 5% за бръснарските - афта шейвове, междинна група заемат така наречените – одьо-парфюм, одьо-одеколон. Друга съществена част в парфюмите е алкохола от 50 до 90% и гликол до 20%. – използван, като пълнител. Минимални количества в парфюмите се влагат и ароматни мазнини, както и фиксатори на аромата неутрализиращи влиянието на алкохола.

При дегустация на една парфюмна композиция преди всичко трябва да можем да разграничим нейната структура, т.е. да усетим така наречена „пирамида на миризмите” , включваща в себе си връх, надстройка и база. Върхът – това е доминиращата миризма, приковаваща нашите възприятия, по своята същност тя е нетрайна и бърза като летен дъжд. Надстройката – показва как аромата се развива във времето, какви допълнителни мирисови нотки се появяват, как те се модулират, надграждат и променят с времето. Това е магията на парфюма, която те омайва и пренася в друга реалност. Базата - разкрива основата върху която е изградена цялата парфюмна композиция, това е мириса, който остава в продължение на 24-48 часа, това е спомена от миналото, който неусетно те връща в детството или разпалва въгленчетата на отдавна отминали летни нощи изпълнени с копнежи, песен на щурци, ухание на билки и още нещо.

Когато избираме парфюм от съществено значение е да проследим, как кожата ни взаимодейства с него. Защото всяка кожа има уникален метаболитен обмен, който силно се влияе от темперамента на индивида, храната с която се храним, двигателната ни активност, работната среда, климатичните условия, битови и хигиенни навици и т.н. Изборът на парфюмът винаги е бил строго индивидуален, защото той изразява нашите психични наклонности, нашата същност, той е нашата безмълвна визитка в обществото, която неусетно представяме пред околните.

жени

През 2020 г, в рамките на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020, Институт по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) – Казанлък, представи нови, впечатляващи парфюми, създадени от гл. ас. д-р Силвия Моллова, която е със стаж над 15 години в Лабораторията по козметика на ИРЕМЕК, а от 4 години се занимава с научно-изследователска работа Участвала е и в разработките на други парфюмерийно-козметични продукти, създадени чрез умело съчетание на суровини и натурални етерични масла.

Олимпия

Дамският парфюм Olympea е с ориенталско - флорална композиция, обединяваща в себе си класиката и провокативния дух на днешното време, събуждаща богинята във всяка жена.Тя е силна и могъща, мека и нежна, пленителна и дръзка, способна да прикове вниманието на всеки мъж. Връхните нотки са постигнати благодарение на комбинация от свежа мандарина, нежен жасмин и топъл джинджифилов цвят. Сърцевината ни потапят в упойващите ориенталски нотки на ванилията, лежащи върху основата на сандалово дърво, кашмир и амбра.

Мъжки парфюм Olymp  е със свеж, дървесен аромат, предназначен за силни и уверени мъже. Композицията се разгръща с приятната комбинация на мандарина и грейпфрут, допълнени с морски нотки. Сърцевината е създадена от дафинов лист и жасмин. Базовите нотки разкриват топлото ухание на гваяково дърво, амбра и пачули.

 

агра 2020

Създадените парфюми Olympea и Olymp бяха наградени от Експертната комисия към Съюза на изобретателите в България, с присъждане на Златен плакет, придружен от Грамота, на Директора на Института по розата – доц. д-р Ганка Баева.

Институтът по розата и етеричномаслените култури участва съвместно с Института по тютюна и тютюневите изделия – с. Марково на АГРА 2022 с нов мъжки парфюм "Тютюн и рози" в разфасовки от 50 мл и 100 мл. Парфюмът съдържа българско розово масло и екстракт от тютюн и ще бъде претендент за награда в Конкурса за иновации на АГРА 2022.