Най-вкусният домат

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 26.02.2022      1367

Търсят се както професионални зеленчукопроизводители, така и любители градинари, които да участват в селекционния процес по създаване на нов сорт домати. Пловдивският институт по зеленчукови култури ИЗК “Марица” е партньор в този международен проект и набира желаещи, които да участват в отглеждането на нов сорт на типичния за нашата трапеза зеленчук – домата.

Проектът Harnesstom, посветен на т.нар. “партньорска селекция“ и “гражданска наука“, предлага през 2022 г. на фермерите да станат селекционери, а на любителите градинари – учени. Целта на експериментът е да се привлечат повече хора към научните дейности при създаването на нов сорт земеделска култура и повишване вниманието на потребителите към начина на производство на храната и нейното качество. Не на последно място остава и главната задача на експеримента, а именно учените да изберат най-вкусните домати с помощта на общественото мнение. През следващите няколко години ще се организират различни дейности, при които семена и разсад от подбрани сортове домати, ще се тестват от зелнчукопроизводители, кулинари и граждани.

Инициативата Harnesstom се провежда едновременно в Испания, Италия и България. Пловдивският институт по зеленчукови култури ИЗК “Марица” е партньор в този международен проект и набира желаещи, които да участват в отглеждането на типичния за нашата трапеза зеленчук – домата.

След проведена онлайн анкета за предпочитанията към “иделания” домат всеки участник в експеримента ще има възможност да получи няколко предварително подбрани сорта домати от института, които да отгледа в собствената си градина или на балкона в градски условия, след което да опише кой сорт предпочита и защо.


Нов български сорт домати


В проекта Harnesstom, на база информация, получена от предходни европейски проекти, са подбрани 241 сортове домати, които притежават комплекс от ценни качества. Тази селекция от сортове обхваща

максимално биоразнообразието в култивираните домати и може да бъде интересна за производители, кулинари и потребители. От общо 241 бр. са избрани 25 сорта, които ще се включат в експериментите Партньорска селекция и Гражданска наука. Българските сортове домати, включени в тази селекци са Anaranjado, предназначен за свежа консумация, Розово сърце – свежа консумация, Пауталия – преработка и Аля–тип чери.

 

Ако сте заинтересовани да участвате, да отглеждате доматени растения и да записвате свои собствени данни за характеристиките на растенията и плодовете може да заявите участие на http://harnesstom.eu/en/citizen-science-home/citizen-science-bulgarian/experiment.html.