Corteva

Братя Райчеви избраха комбинацията инсектицид плюс микрогранулиран тор

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 19.01.2022      1230

  • Бърз старт на културата
  • Защита в ранни етапи от развитие от голям брой почвени неприятели
  • Нулево отпадане на растения, при нормална гъстота на посева
  • Много добре гарниран посев, няма изоставане в развитието на културата

 

През пролетта на 2021 г. братя Райчеви заложиха на комбинацията от инсектицид и гранулиран тор, внесени заедно при сеитбата на царевицта.

Каква е била целта?

Много почвени инсекти като гъсеници на нощенки, ларви на бръмбари, телени червеи, западен царевичен коренов червей, дългоножки, мухи и други двукрили, създават проблеми на зърнопроизводителите. Не всеки инсектицид може да даде необходимия ефект. Но гранулираният инсектицид за почвено приложение Ерколе е нещо друго. Той е на база Ламбда-Цихалотрин. Пиретроидната молекула притежава дълготрайно действие и репелентен ефект. Биологически активна е дори при ниски дози, действа при контакт и поглъщане, с бърз убиващ ефект. Прилага се, само в браздата на засяване или засаждане, в доза 1–1,5 кг/дка, за защита на културите от почвообитаващите инсекти.
„Това е най-добрият почвен инсектицид в България“, заяви представителят на Суммит Агро, Стефан Топалов. По думите му в царевицата през последните години се наблюдава увеличаване на нападенията от диабротика – неприятел, който доскоро беше карантинен за страната ни. Затова адекватната борба с неприятеля е гаранция за успехи за постигане на оптимални добиви. „Ерколе е един комплексен почвен гранулиран инсектицид, който ще се наложи не само в царевица, но и в слънчоглед, рапица, пшеница.“

„Работим със Суммит Агро от дълги години. С времето изградихме взаимно доверие. Нямахме резерви, нямахме съмнения за този инсектицид, и веднага решихме да го внедрим в масовите си полета“, каза единият от двамата братя Райчеви - Йордан.

 

суммит агро

 

На полетата на земеделците заедно с Ерколе е внесен и микрогранулираният тор Микростар. Той бързо се усвоява от царевицата, което е от изключително значение за формиране на висок добив. Микростар дава възможност, дори при очаквани неблагоприятни условия, като преовлажняване и ниски температури, растенията да се развият добре. Технически погледнато това е така, защото фосфорът е в бързоусвояема форма, а прецизният начин на внасяне на микрогранулата заедно със сеитбата създава директен контакт с нарастващите корени и от там - бързо усвояване на елементите - на 100%.

„В Микростар НПЗ се съдържат 4 елемента - азот, фосфор, сяра и цинк, които дадоха изключителна сила на културата в първите етапи от развитието й, а Ерколе предпази културата от неприятелите. Целта е да се получи един нормално гарниран посев, което предопредели и високия добив“, обясни проф. Тонев. Той допълни, че в последните години фитосанитарната обстановка се влошава и почвените вредители все повече се намножават в терени с монокултурно отглеждане и това налага вземане на важни мерки за контрол. В този случай Ерколе се явява една прекрасна алтернатива за контрол на почвените вредители в най-ранните фенофази на културата.

РEЗУЛТАТИТЕ

През вегетацията царевицата се развила отлично. Растенията са добре нахранени, посевът е чист от насекоми.
Шест месеца след сеитбата братя Райчеви жънат добив, който е много добър (с 30% разлика). Ерколе и Микростар са свършили отлична работа.
Суммит Агро предлага апликатори за прецизно внасяне на гранулирания инсектицид и микрогранулиран тор.
Суммит Агро дава онова, от което се нуждае всеки един земеделски производител - сигурност и надеждност.

Микростар - технология