В зеленчуковата градина

Автор(и):  проф. д-р Стойка Машева, ИЗК "Марица" Пловдив
Дата: 01.02.2015      2927

Разсадните помещения се почистват от растителни остатъци от предишната вегетация, от плевели и самосевки. Подготвя се разсадната смеска. Най-добре е това да бъде торфоперлитова смеска, с която се пълнят тeрини, табли и саксийки. Ако те се поставят директно върху почвата, повърхността трябва добре да се подравни. Върху нея се поставя полиетиленово фолио, което изолира разсадните съдове от почвата и не позволява преминаването на патогени и неприятели. Подготвят се и се засяват семената за културите в неотопляеми стоманено-стъклени и полиетиленовите оранжерии, а към края на месеца и за ранното полско производство. За сеитба да се използват обеззаразени семена. Ако на оригиналните опаковки не е отбелязано, тогава се налага обеззаразяване чрез: Термично третиране на семената на краставиците в термостат срещу вируси по определена схема. То се извършва само от специалисти, за да не се повреди кълняемостта на семената.

Киснене в химични разтвори:

  • В 3% разтвор на перхидрол (1 част перхидрол (30%) + 9 части вода) при експозиция: за домати 25 минути, краставици – 20 , пипер и патладжан – 30, тикви – 60, дини – 120, дребносеменни култури – 15 минути. Семената непрекъснато се разбъркват, а след това се промиват с течаща вода в продължение на 30 минути и се просушават.
  • В 20% разтвор на солна киселина за 30 минути, което е ефикасно срещу вируси и бактерии.
  • Третиране в гореща вода (50-520С) срещу бактерии и гъби при дребносеменните култури.
Напрашване на семената с 2 г каптан 50 ВП за 1 кг семе, за предпазване от вторични инфекции след засяване на семената. Ако се използват разсадни смески, в които се прибавя почва или оборски тор, те трябва да се обеззаразят или леглото на семената се напрашва с 3-4 г/кв.м Меден оксихлорид, Косайд ДФ или Фунгуран 50 ВП. Разхвърлят се примамки срещу попово прасе - по 0,3 г Вениш за 1 кв.м. След покриването със смеска се полива с 0,5% Бордолезов разтвор или с 0,25% Меден оксихлорид по 3-4 л/кв.

За предотвратяване появата на “сечене” или кореново гниене по разсадите в съоръженията трябва да се поддържа оптимален температурно-влажен режим. При установяване болните растения се отстраняват. Мястото под и около тях се “изгаря” с 2-3%-ов разтвор на син камък или амониева селитра. След това останалите растения се поливат с 3-4 л/кв.м смес от 0,1% Топсин М 70 ВП + 0,1% Проплант 722 СЛ. За предпазване от сечене в периода на прихващането няколко дни преди разсаждането растенията се поливат със същата комбинация - по 50 мл всяко.

При разсадите от домати е възможно нападение от черни листни петна (алтернариоза), сиво гниене (ботритис) и брашнеста мана. Първите две заболявания се развиват при висока въздушна влажност. При поява на черни листни петна се пръска с 0,04% Скор 250 ЕК, 0,25% Ридомил голд, 0,25% Корсейт М ДФ, 0,2% Дитан М-45, 0,2% Дитан ДГ, 0,35% Пужил 35 Л СК, 0,075% Куадрис 25 СК, а срещу сиво гниене (ботритис) се прилага 0,07% Топсин М. Срещу брашнеста мана се третира с 0,025% Топаз 100 ЕК, 0,02% Шавит 25 ЕК, 0,075% Куадрис 25 СК.

При разсадите от краставици е възможно нападение от брашнеста мана, за борба с която се прилагат 0,02% Байфидан 250 ЕК, 0,04% Домарк и посочените при доматите продукти за растителна защита (ПРЗ).

За установяване появата на оранжерйна белокрилка и листни въшки в разсадните помещения се поставят жълти лепливи плоскости, при трипсите - светлосини, а при миниращите мухи – жълто-оранжеви. Срещу посочените неприятели, а също и срещу акарите, разсадите се третират с по 0,5 -1 г/растение Видейт 10 Г – 2-3 дни след пикирането и повторно 3-4 дни преди разсаждането. Много важно е да не се пропуска второто, тъй като предпазното му действие е около 50-60 дни.