Есенните плодове на Кюстендил

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 05.11.2021      548

Отмененият, поради епидемиологичната обстановка, „Празник на плодородието“ 2021 г., намери своя артистичен отзвук в художествения проект „Есенните плодове на Кюстендил”.

25 завлядяващи фотографии, посветени на есенното плодородие в Кюстендил, успяват да ни пренесат в изобилието и красотата на този район.

Фотографският проект на Владислав Чанев „Есенните плодове на Кюстендил” представя 25 девойки и жени от региона, облечени в автентичен фолклорен костюм, събрали в ръцете си богатството на есенния урожай. Фотографиите са издържан в традицията на най-емблематичната за кюстендилската изобразителна школа стилистика и са вдъхновен от непреходните платна на Владимир Димитров – Майстора.

Проектът е съвместно дело на фотографът Владислав Чанев и художникът Евгени Серафимов, заедно с помощта на Община Кюстендил и 25 читалища от общината.

Празникът на плодородието

“Празникът на плодородието”, провеждан през един от най-цветните сезони на годината в началото на октомври, се е утвърдил през годините като празник на изобилието в региона на овощарството – Кюстендил.

Историята на празника води своето начало още от далечната 1896 година, когато в града е проведен Първият национален овощарски конкурс.

Събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от Община Кюстендил, съвместно с Институт по земеделие – Кюстендил, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона. През настоящата година събитието беше отменено, заради тежката епидемиологична обстановка в страната.

Овощарската традиция на кюстендилския край всяка есен дава възможност на земеделски производители да продават своята качествена продукция директно на потребителите, а занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения.

Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци радват посетителите.  Провежда се конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка. Всяка година кулинарни експерти от страната са специални гости на събитието. Гостите на "Празника на плодородието"се забавляват в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори.

Тази година празникът не губи своя чар, а поема нов път през фотографското око на на Владислав Чанев, вдъхновено от вечните творби на Владимир Димитров – Майстора и от есенното изобилие на реколтата в кюстендилския край.

 

Разгледайте галерията на художествения проект „Есенните плодове на Кюстендил”