Подходящи условия за провеждане на сезонните почвообработки

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 01.11.2021      200

В края на октомври и началото на ноември в по-голямата част от полските райони условията ще позволяват провеждането на сезонните почвообработки и изоставащата сеитба на зимните житни култури. Изключения ще има на места в Южна България, където  през второто десетдневие на октомври бяха регистрирани валежи до и над 100l/m² (Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Ст.Загора, Чирпан), което доведе до преовлажнение на почвата в 50 сmслой. В края на октомври изтичат сроковете за сеитбата на пшеницата в североизточните райони и по Черноморското крайбрежие. Значителна част от предвидените площи за зимни житнни култури ще бъдат засети през ноември, след агротехническите срокове. Обективни причини за закъсненията при сеитбата на пшеницата  са продължителното засушаване и последвалите наднормени октомврийски валежи.

През периода развитието на засетите до момента зимни житни култури ще се осъществява с умерени темпове. При посевите засети през третото десетдневие на октомври ще протича фаза поникване. На места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) при най-рано засетите, в началото на есента, посеви с пшеница ще се наблюдава  формиране на 2-3 лист.

През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки, за освобождаване на площите от късните окопни култури. Следващият период е подходящ срок за засаждане на малини и френско грозде (касис).

 

 

Източник НИМХ