Кой хербицид да изберем за есенната борба със заплевеляването при пшеница и ечемик ?

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 13.10.2021      468

Това е въпрос, който на пръв поглед изглежда лесен, но всъщност за правилното решение е необходимо сериозно внимание и преценка на това какво всъщност искаме да постигнем.

При топла есен и нормална почвена влага, плевелите при пшеница и ечемик  стартират бързо и влизат в конкуренция с културата на полето. Доказано е, че през есента пшеницата и ечемика формират 30% от добивния си потенциал. Затова е много важно културата да бъде освободена от плевели в този период.  

Проблемът настъпва от това кой хербицид да изберем спрямо плевелите които са налични , да се съобразим с фазата на културата,  климатичните условия и в крайна сметка да имаме 100% ефикасност за плевелите и селективност за културата .

Това са нашите предложения, които са изпитани в практиката и доказано ефективни и селективни.

Отглеждането на слънчоглед заема второ място по обработваеми площи в България с площи от 7,5 млн. дка , а технологичния слънчоглед е 95 % от тези площи а след него обичайната култура която идва в сеитбооборота е пшеница или ечемик. След предшественик технологичен слънчоглед, появата на самосевки наесен е масово явление и те конкурират културата . 

За справяне със слънчогледовите самосевки от технологии решението е  -  Дерби® Супер Едно.

Дерби® Супер Едно /Ланселот® - е икономически изгоден хербицид, който ефективно се бори с важните широколистни плевели при пшеница и ечемик.

Спира растежа и развитието на чувствителните плевели в рамките на един ден след третирането.

Ниските температури до 5C° и температурни амплитуди не влият на действието му, което помага при променливите есенни температури.

Другото предимство на Дерби® Супер едно/Ланселот®, е че притежава и почвено действие, което позволява по-нататъшна защита от 2-3 седмици от вторично поникващи широколистни плевели.

Селективен е към културата, приложен след втори лист, ефективен срещу срещу технологична самосевка слънчоглед и рапица и всички останали зимно-пролетни плевели които се появяват наесен и са конкуренти на културата.

При рапицата която е на площ от 1,4 млн дка, голям процент от нея се пада на такава, отглеждана по технология. През есента самосевките от технологична рапица създават сериозни проблеми за развитето на пшеницата и ечемика и за това е много важно борбата да се извърши в ранни фази.

Тези фактори позволяват на Мустанг да бъде еталон за най-правилното решение за борба със самосевките от технологична рапица, дори и в напреднала фаза.

Мустанг® - селективен системен хербицид за борба с широколистни плевели в пшеница и ечемик, включително и упорити такива.

Продуктът съдържа две активни вещества, които блокират растежа на плевела и водят до неговото загиване.

При приложението му е необходимо житните култури да са влезли във фаза братене.

При наличие на смесено заплевеляване наесен в засятите площи от пшеница , решението е

Корело® Дуо 85 ВГ.

Той е най-широкоспектърният хербицид за борба срещу житни и широколистни плевели. Корело® осигурява безупречен контрол на всички икономически значими плевели при пшеница, тритикале и ръж.

До няколко часа след приложението развитието на плевелите спира, а след няколко дни се появяват визуалните признаци на ефективност. Пълно загиване на плевелите може да отнеме от 1 до 3 седмици.

Не се влияе от ниски температури и високи амплитуди, селективен е към културата, приложен след втори лист, ефективен срещу самосевка слънчоглед и рапица.

Корело® Дуо е стандарт срещу Ливадна власатка и Овсига.

 

Направете праявилният избор с решенията от Corteva Agriscience™.