В края на септември времето е благоприятно за засяване на спанак

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 29.09.2021      420

През последното десетдневие в някои райони от страната паднаха валежи между 15 – 25 l/m2 (Елхово – 15 l/m2, Шабла – 16 l/m2, Ловеч – 16 l/m2, Силистра – 16 l/m2, София – 22 l/m2, Драгоман – 22 l/m2, Ахтопол – 24 l/m2, Кърджали – 26 l/m2), които подобриха почвеното овлажнение в горния слой и условията за провеждане на почвообработки.

През последната седмица от септември агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време, което ще позволява довършване жътвата на пролетните окопни култури. Процесите на зреене при късните сортове овошки и лозя ще протичат при температури близки до нормата. През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Прогнозираните валежи ще осигурят нужната влага за началните етапи от развитието на засятите в агротехнически срок есенни култури (рапица).

През периода в котловините и високите полета има вероятност за образуване на слани и риск от осланяване на продукцията от късното зеленчукопроизводство (домати, пипер). През периода започва оптималния агротехнически срок за сеитбата на пшеница във високите полета.

В края на септември времето е подходящо за засяване на спанак. Сеитбата може да се извърши ръчно или механизирано с редосеялка в зависимост от условията и големината на площите. При ръчно засяване семената могат да се разпръснат площно или да се засеят редово на плитки бразди с междуредово разстояние от 20 cm. Дълбочината на сеитба трябва да бъде между 2 – 4 cm. След засяване на семената е добре площта да се валира. Посевната норма на декар варира между 2 – 3 kg.

Източник НИМХ