Дом за семена

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 16.05.2021      326

На фестивала „Семе българско”, който се провежда традиционно в община Севлиево на 15 – 16 май, всеки посетитетл щe получи пакетче с лимец, най-древното зърно, с което дедите ни са приготвяли хляб.

Домът за семена е мястото, където и тази година всички посетители на фестивала „Семе българско”, които желаят, ще могат безплатно да вземат български сортови семена, предоставени от някои от институтите към Селскостопанската академия, която е партньор на събитието.

Институтът по розата и етеричномаслените култури - Казанлък към ССА вече изпрати семена от етеричномаслени растения.

Институтът по зеленчукови култури „Марица” - Пловдив ще представи семена от автентичните сортове зеленчукови култури: домати сорт „Розово сърце”, „Миляна” и „Идеал”, краставици сорт „Тереза”, пипер „Ивайловска капия”, „Капия УВ Вертус” и „Български ратунд”, бяло главесто зеле „Балкан” и пъпеши „Победител”.

С участието си на Националния фестивал „Семе българско“ Институтът по растителни генетични ресурси (ИРГР) „К. Малков” - Садово ще популяризира българския сорт пшеница „Победа”, широко разпространения роден сорт фъстъци „Калина” и други сортове от тази култура, като „Кремена”, „Цветелина”, „Орфей”. Ще присъстват и сортовете сусам „Невена” и „София”, голозърнестия сорт овес „Мина”, както и сорта ръж „Милениум” - единственият български в официалната сортова листа. Най-добрият зимен фуражен сорт грах за зелена маса „Мир” на ИРГР ще бъде сред българските семена на фестивала. До него ще бъдат и сорта бурчак „Родопи” - вид фий, използван за лечебни цели. Институтът в Садово ще покаже и местни популации: медоносното растение фацелия, етеричномаслените култури резене и лавандула и ароматната подправка босилек.

Добруджанският земеделски институт - Генерал Тошево се представя с няколко сорта фасул като "Блян" и "Скития", сортовете нахут "Балкан" и "Прогрес", както и леща "Илина" и грах "Добротица".

Институтът по декоративни и лечебни растения - София пък участва със своя сорт "Усмивка" на Тагетес (Tagetes patula L.).

В инициативата „Дом за семена“ участват активно и читалища от селата на община Севлиево, които ще предадат нататък семена, запазени от своите предци.

Домът на семена представлява кошер с човешки ръст и може да го намерите в непосредствена близост до сцената. В него също можете да оставите донесените от вас семена, поставени в пакетче с информация за тях.

"Предай завета" - нова инициатива на седми национален фестивал "Семе българско"

Община Севлиево организира за седми път Национален фестивал „Семе българско“ на 15 и 16 май в парк „Казармите“. "Предай нататък" е мотото, което събира на едно място българския фолклор, народни художествени занаяти, месни вкусове и безценни семена от цяла България.