Мимозата – символ на жената

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 08.03.2021      595

Мимозата е храстовидно растение от семейство Бобови (Fabaceae), което произхожда от Южна Америка. Там достига до 1 метър височина.

В Европа се отглежда в саксии, но се среща и често като храст в градините. Има характерни фини, дълбоко нарязани листа, бодливи стъбла и цветовете му приличат на малки цветни топчета. Растението е известно с голямата си чувствителност дори при най-лек допир. Листенцата на мимозата се свиват дори при полъха на вятъра. Тази защитна реакция на цветето го предпазва от неблагоприятните атмосферни условия и от представители на животиснкия вид, които са тревопасни.

В допълнение към реакцията си към физическите стимули, листата също увисват в отговор на тъмнината и се отварят отново на дневна светлина.

Интерес факт е, че в Италия растението е придобило голяма популярност и на Международния ден на жената по традиция се подаряват клончета мимоза. Първоначално избрано като достъпно от всеки цвете за този празник, защото в южната страна през март има много полета с цъфнала мимоза, с годините необикновената чувствителност на растението се превръща в символ на жената.

Честит празник на всички дами!