Рак по картофите в района на Смолян

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 08.02.2015      1413

Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян постави под карантина за срок от 10 г. площи в землището на село Барутин, община Доспат. Причината за тази крайна мярка е болестта рак по картофите. Първите случай на заболяването са регистрирани още през 2011 г. в няколко села в община Смолян, когато дирекция “Растителна защита” към Агенцията по безопасност на храните установи, че заразените картофи идват от Турция и Гърция. Болестта се причинява от вид гъба и не е опасна за хората, но унищожава продукцията и заразява почвата до 30 години, потвърждават специалистите. Експертите изпитват над 100 сорта картофи и установяват, че на заразата са устойчиви смао два - от Полша. Ракът в село Барутин е доста по-агресивен и налага пълното му изолиране чрез карантина. Все пак са определени приблизително 200 дка буферни зони в землището, в които биха могли да се засаждат картофи, чиито сорт е устойчив на болестта.

В земите, засегнати от заболяването, се забранява засаждането и отглеждането на картофи, домати, разсъди и посадъчен материал за 10 -годишен период. Също така на тези места ще се ограничи преминаването на домашни животни и придвижването на земеделска техника.

Карантината се отнася за общо седем ниви с обща площ 10.1 дка в пет местности в района на с. Барутин, става ясно от заповедта на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков.