Нека виното тече така, както тече Дунава

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 14.02.2021      253

Днес празнуваме Трифон Зарезан – денят на лозарите и виното. От векове на 14 февруари във всички краища на България се зарязват лозята и се приготвят специални трапези в чест на светията. Празнуват всички лозари, кръчмари и градинари.

В средата на февруари е календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Този период го свързваме и с празника Трифон Зарезан – прекрасен обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите и посветен на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите. Отглеждането на грозде  и правенето на вино е не само вековна традиция по българските земи, но и изкуство, посветено на любовта към тази земеделска култура.

Традицията повелява

На този ден жените трябва да изпекат пресен хляб, украсен с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. С мезе в торбите и руйно вино в бъклиците малки и големи, млади и стари поемат към лозята, за да направят резитба с косера, предварително почистен и наточен добре. Интересна е и практиката с лозовите пръчки, които наред със зарязването, поливането с вино и благословиите са важен атрибут на празника. Оставят се обикновено на лозето, за да не се „дигне берекета“ от него. В Северна България, в селата покрай Дунав, пръчките се хвърлят в реката, за да тече виното така, както тече Дунава. Една от пръчките винаги се свива на венец, който се поставя на калпака, около кръста или през рамо. От лозови пръчки се приготвя и „короната“ на лозарския цар.

След ритуала по зарязването се поливат лозите и присъстващите се черпят с донесеното вино. С венци от лозови пръчици и песни на уста, се завръщат по домовете си и продължават да се радват на празника.

Пълният ритуал, с който се чества Трифон Зарезан, се спазва само в районите, където е развито лозарството. Въпреки това, обичаят  се е превърнал в традиционен февруарски празник, очакван от всички с нетърпение, за да се насладят на хубавото вино и да очакват здрава селскостопанска година.

Трифон Зарезан е и денят, в който си пожелаваме добра реколта през годината, плодородие и благославяме лозята с: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!"