Последен срок за подаване на документи по DE minimis за плодове и зеленчуци

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 29.01.2015      1511

De minis разполага общо с 5 млн. лева – по равно получават плодовете и зеленчиците- 2,2 млн. и 600 хил. лв. за картофи. Средствата по схемата трябва да бъдат изплатени до 19 декември 2014 г.

В петък, 12 декември изтича срокът за подаване на документи за минимална помощ de minimis за производителите на  плодове, зеленчуци и картофи.

Според посочените изисквания на помощта за нея могат да кандидастват само производители, които отглеждат минимум 5 дка от съответната култура. Тези, които имат зеленчуци в оранжерийни условия получават помощи, ако оранжерията им е минимум 1 дка.

Държавен фонд Земеделие се надява, че с отпуснатите 5 млн. лв. ще бъдат покрити разходи за производство на културите, засегнати силно от европейските санкции към Русия и наводненията през изминалата година. Парите ще бъдат използвани и за закупуване на торове, продукти за растителна защита и поливна вода.

От схемата могат да се възползват производителите на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни, круши, ягоди, малини, десертно грозде, домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле и картофи.

Кандидатите трябва да са задължително регистрирани като земеделски производители за 2014 г., а културите, които отглеждат, да бъдат разположени на определената площ за подпомагане по схемата.