Гората от секвои край село Богослов – природен феномен

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 18.11.2020      4350

Единствената гора от секвои в България се намира в местноста Ючбунар близо до с. Богослов, което е разположено в североизточните склонове на планината Осогово, на около 5 км. югозападно от гр. Кюстендил.

Първите дървета тук са посадени през 1890 година от лесовъда Йордан Митрев, а семената са донесени от моряк от родината на секвоите планината Сиера Невада в Калифорния. По-късно лесничеи засаждат още 100 секвои и така се образува днешната гора. Българските секвои са високи 30 метра, а стволът на на-голямата е 9 метра. Този вид са най-големият жив организъм.

Българската гора от секвои в местност Ючбунар участва в конкурса “Европейско дърво на годината” през 2018 г. и е класирани на 8 място с общо 11 846 гласа.

Секвоя в Кюстендил

Секвоята семпервиренс (Sequoia sempervirens) е еднодомен дървесен вид от род Секвоя, семейство Кипарисови (Cupressaceae). Дървото е вечнозелено, иглолистно и може да живее близо 2000 години. Счита се, че секвоята е най-високото дърво в света и може да достигне 115 м височина и над 7 м. диаметър в основата. Обемът на секвоята достига до над 1000 m³. Кората на дървото достига до 30 cm дебелина, сравнително мека, като цветът ѝ е червено-канелен. Вероятно името си носи на вожда на индианското племе чероки Sequoyah. Названието „секвоя“ се използва понякога и за другите два представителя на подсемейство Sequoiadendron giganteum – Гигантска секвоя (Sequoiadendron giganteum) и Metasequoia, които са най-големите дървета на планетата.

Естественото местообитания на гигатнтското дърво е по протежението на Тихия океан в Калифорния, Северна Америка. По принцип този вид не е характерен за Европа, Азия и Африка.

Секвоите в България

В България има на разлчини места в страната отделни гигантски секвои. Така например в Аграргния университет в Пловдив има 20 секвои на около 30 години. В двора на Боянската църква има три величествени секвои, засадени още от царица Елеонора, а в Борисовата градина в София близо до квартал Изток се извисява една гигантска секвоя още от времето на Борис III. Огрони дървета от този вид има също в двора на пожарната гр. Смолян (на възраст 24 г.), в двора на Лесотехническия университет, в Морската градина във Варна, Морската градина в Бургас, на гаровия перон в гр. Пирдоп (5 гигантски секвои, засадени през 1935 г. – подарък за Царя), в двора на училището в с. Антон, на площада на с. Душанци и в балнеологичния курорт Вили Костенец, разположен в източния дял на Рила планина, на 9 km южно от гара Костенец и на 78 km югоизточно от София (2 секвои), в Нареченски бани, Вършец, в центъра на Гоце Делчев и Берковица.