Неустойчиво и хладно за сезона време

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 31.05.2020      3414

В края на месец май и началото на юни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и хладно за сезона време. На много места в страната се прогнозират значителни валежи, подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве и на условията за вегетация на пролетните култури. Очакваните валежи в края на май и началото на юни ще се окажат твърде закъснели за част от посевите с пшеница на места в Източна България (Провадия, Шабла, Д.Чифлик, Карнобат), при които фазите изкласяване, цъфтеж, оплождане и формиране на зърното се осъществяваха при задълбочаващ се дефицит на почвена влага. На места в източните райони преждевременно пожълтелите пшеничните посеви, с недобре озърнени класове, няма да бъдат реколтирани.

През следващия период при зимните житни култури във високите полета ще се осъществява наливане на зърното. В полските райони при пшеницата ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При ечемика ще протича млечна, а в края на периода – и преход към восъчна зрелост. При рапицата ще се наблюдава фаза узряване. През периода при царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. При слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава формиране на съцветие.

Прогнозираното хладно време, с чести валежи през периода ще създава условия за повишаване на инфекциозния фон от някои гъбни патогени – мани по лозата и зеленчуковите култури, късно кафяво гниене при по-късните сортове черешите, струпясване по семковите овощни видове и др. В началото на юни не трябва да се подценява борбата срещу един от най-опасните неприятели по овошките - ябълковият плодов червей. Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в средата на първото десетдневие на юни.

 

Източник НИМХ