Какво ще четете в брой 4/2020 на списание „Растителна защита”

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 20.05.2020      5101

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

Майският брой на списание „Растителна защита” 2020 г. е посветен на културите от семейство Тиквови (Cucurbitaceae), за които е характерен широк полиморфизъм, който от своя страна обуславя огромно разнообразие в технологиите на отглеждане и в използването им. Те са едновременно годни за прясна консумация, но вземат и значителен дял от консервената промишленост – за стерилизирани продукти, пюрета, сокове и сладка. Редица видове като кратуната, луфата и други диви видове  с различен произход имат малко значение за селското стопанство, но представляват интерес за науката като ценен източник на генетична плазма. 

През последните години производство на дини и пъпеши непрекъснато нараства. В България през 2019 г. растежът на годишна база e 5,3%, като продукцията е с близо 30% повече от 2018 г., при среден добив от 1800 кг от декар. Популярни  и обичани  особено през летния сезон тези култури от семейство Тиквови у нас се отглеждат при полски и оранжерийни условия. Полското им отглеждане определено се предпочита и затова е важно да знаете как да изберете подходящите площи за производството им, как да подготвите почвата,  всичко за сеитбата им, създаване на здрав разсзад и не на последно място специалните грижи след сеитбата, включващи прореждане на сорта, второ окопаване, засушаване и т.н.  Изборът на сорт и правилната агротехника са един от важните предпоставки за успеха на производството им, но хранителният режим е фактор, който оказва най-силно влияние върху развитието на растенията и тяхната продуктивност.

Най-ранте зеленчуци, които се предлагат на пазара са тиквичките заедно с ранните картофи и зеления грах. За цялостния процес на отглеждане на тикви и тиквички, видове сортове, хранителен режим, грижи по време на вегитация и прибиране може да прочетете в настоящия брой на списанието. Торенето е основен агротехнически прийом за стабилизиране и повишаване на добива и качеството на продукцията.

Като всички останали земеделски култури и Тиквовите се нападат от значителен брой патогени, като някои от тях имат по-голямо икономическо значение и трябва да се следи редовно за появата им, за да се опази реколтата (брашнеста мана, мана, антракноза, фузарийно увяхване, вирусно болести). Често неприятелите по Тиквовите са полифаги и нападат всички представители от това семейство. Монокултурното отглеждане е предпоставка за масовото им намножаване. При силно нападение това може да доведе до влошаване качеството на продукцията, а понякога до пълно компрометиране на добива.

Какви са конвенционалните средства за контрол и какви са алтернативните подробно са описани в този брой.

Приятно четене!

Етo с какво още ще ви запознаем в настоящия брой:

Темата

Н. Велков – Културите от семейство Тиквови са с широк полиморфизъм, който обуславя голвмо разнообразие в технологиите на отглеждане

Н. Велков – Дини и пъпеши

Н. Велков – Тикви и тиквички

Х. Ботева – Торене на дини и пъпеши

Х. Ботева – Торене на тикви и готварски тиквички

С. Машева – Болести по тиквовите култури

В. Янкова, Д. Маркова – Неприятли по тиквовите култури

В. Янкова, Д. Маркова – Инсектицидът Екзалт  – ново решение срещу неприятелите по зеленчуковите култури

Овощна градина ябълка

***  – Създай ябълкова градина

Д. Александрова – Болести

Д. Стефанова – Неприятели

Карантина

Д. Панайотова – Нови вредители по доматите

Светофар

М. Боровинова – В овощната градина през май

В. Янкова, Д. Маркова – В зеленчуковата градина през май – растителнозащитни грижи при картофите

Интервю

В. Шишкова –Суммит Агро има амбицията и експертизата да бъде водещ фактор в търговията с продукти за земеделското производство в България

Коментар

Е. Иванов  – В условията на пандемична буря земеделието е локомотивът на икономиката, генератор на оптимизъм и сигурност

 

Списание Растителна защита & семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.