Амбицирани сме да предлагаме най-добрите продукти

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 27.04.2020      10110

Разговор с г-н Добромир Пенков, търговски директор на фирма Агротайм - Исперих, отдел „Агрохимикали и семена“

Г-н Пенков, фирма Агротайм е известна като голям производител и износител на зърно и семена и, не на последно място, с промишлената си свинеферма. Какво може да добавите още към нейната визитна картичка?

Агротайм е фамилна компания, притежавана и управлявана от вече три поколения Иванови (по-рано Крачунови). Основана през 1992 г., днес е една от водещите български селскостопански компании. Тя е отличен пример за модерно и иновативно земеделие чрез прилагане на добри земеделски практики, а също и за развитие и управление на компания. Агротайм е един от най-големите работодатели в региона, който осигурява постоянна работа на повече от 350 души.

Членуваме в Българската земеделска камара, Българската асоциация на фермерите, Националната асоциация за семена и посадъчен материал, Британско-българската бизнес асоциация и други.

Тайната на нашия успех е в непрекъснатия стремеж към иновация и съвършенство, в комбинация с реализирането на дългосрочни земеделски традиции в един много плодороден регион.

В Агротайм обработваме над 80 000 декара в Североизточна България, недалеч от Исперих и Разград и сравнително близо до пристанищата в Русе (р. Дунав) и Варна (Черно море). Разполагаме с модерни съоръжения за почистване, сушене и съхранение на семената и зърното с общ капацитет 60 000 тона. Агротайм е един от лидерите в производството и износа на зърно и семена. Изнасяме зърно в цяла Европа – Германия, Швеция, Испания, Италия, Гърция и др., както и в страни от Близкия Изток и Северна Африка -  Йордания, Ливан, Египет, Тунис, Мароко и Мадагаскар.

Нейна е и една от най-големите свинеферми в България – с годишен капацитет над 80 000 прасета.

Продуктите ни се продават в цяла Европа, Северна Америка и Близкия Изток. Клиентите ни са разнообразни, с някои от тях си партнираме повече от 20 години. Работим в сътрудничество и с водещи научни институти, селскостопански компании и уважавани консултанти от цяла Европа, САЩ и България и се стремим да използваме най-доброто от техния опит за нашите нужди.

Агротайм има следните звена: Земеделие и растениевъдство, Свиневъдство, Плодове и плодови продукти, Отдел за търговия със земеделска техника, а отскоро и Отдел за търговия с агрохимикали и семена.

 

Какви продукти и услуги предлага на земеделските производители отделът, който ръководите?

Основната дейност на отдела е търговия с листни торове, семена, минерални торове, препарати за растителна защита. Особено важна е нашата експертна агрономическа консултация. Наши партньори са водещи мултинационални компании. Агротайм е официален представител и вносител за България на листните торове FoliQ на компанията Agrii, която е част от Origin Enterprises - Ирландия.

 

Известен факт е, че българският пазар е пренаситен от торове. С какво  листните торове FoliQ могат да привлекат вниманието на земеделските производители?

Да, така е, ситуацията е такава, че пазарът е пренаситен с какви ли не продукти от този тип. На този все по-странен и объркан пазар има предлагане на стотици различни листни торове. Трябва обаче да се избира внимателно, правилно и най-вече професионално. Вярвам, че фермерът е в състояние да избере най-доброто за своите нужди. Ние сме в готовност да помагаме, ако има необходимост от това. Важно е да отбележа, че FoliQ продуктите са произведени по специална технология – такава, по която се произвеждат немного от другите листни торове в Европа. Те са идеално съчетание на хранителни макро- и микроелементи. Произведени са с висококачествени суровини, сертифицирани по ISO. Съдържат добавки, които подобряват качеството и ефикасността. Това са сърфактанти, антиизпарители, хюмектанти, хелация с EDTA и прилепители. Отделно всичко гореспоменато, като страхотния положителен ефект за производителя чрез повишени добив и качество на продукцията, разходите са съвсем приемливи и нормални за такъв вид продукти. FoliQ торовете се отличават с много високо качество и се предлагат на изключително конкурентни цени. Така че ние предлагаме решения!

Това всъщност е FoliQ.

 

Какви са Вашите приоритетни цели?

Приоритетите ни са да помагаме на земеделските производители, като предлагаме необходимите качествени торове, пестициди и семена. Желанието ни е да убедим земеделските стопани, че листното хранене на растенията е неделима част от модерното земеделие. Особено във време на много големи и резки температурни амплитуди, продължително засушаване, липса на валежи, зима и сняг, големи температурни инверсии и др. При тези ситуации стресът за растенията се увеличава сериозно и непрекъснато, а ние предлагаме решение в борбата с това предизвикателство - променената природа. Така че листното хранене с FoliQ е решение за възстановяване и нормализиране на културите. И така те могат да достигнат максималния си потенциал за добив, качество и залагане на бъдещ добив при трайните насаждения. А, споменавайки полските култури, FoliQ помага изключително много в процеса на тяхното отглеждане и развитие. От решаващо значение е за максимизиране на добивите и качеството на продукцията. Особено важно е третирането да се осигури в ранни фази на развитието. Например добивът при житните култури се формира още през есента, това е много важен момент. Затова използването на FoliQ, според мен, помага много, като от друга страна не изисква голям разход на средства от фермера. В крайна сметка, ние сме амбицирани да предлагаме на българския земеделски производител най-добрите продукти, при това на абсолютно нормални и резонни цени.