Застудяване и рязка промяна в агрометеорологичните условия в края на март

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 25.03.2020      5298

След наднормените температури в края на второто и началото на третото десетдневие на март в периода (20-26 март) се очаква застудяване и рязка промяна в агрометеорологичните условия. До края на периода прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще бъдат значително под нормата за третото десетдневие, а в по-голямата част от полските райони и под биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви. Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а в част от Западна България, където се прогнозират валежи от сняг и до краткотрайно прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. В началото на пролетта при пшеницата ще преобладава фаза братене, при рапицата – начало на образуване на разклонение.

През втората половина от периода отново се прогнозират отрицателни минимални температури и риск от повреди при част от встъпилите  във фаза цъфтеж овощни култури - бадем, кайсия, праскова. Повреди от измръзване при някои раноцъфтящи овощни видове (кайсия, бадем) са регистрирани в края на второто десетдневие на март на места в източните и югоизточните райони на страната.

Подходящи условия за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия ще има в началото на периода. Следващият период съвпада с оптималния агротехнически срок за сеитбата на слънчогледа в Южна България.

През втората половина от периода, за намаляване риска от повреди при напредналите в развитието си овошки може да се извърши задимяване – една от най-популярните мерки, с която се постига термичен ефект от 1 до 3°С. При възможност е желателно превантивно пръскане с регистрираните  препарати срещу слана и измръзване.

 

 

Източник НИМХ