Какво ще четете в брой 2/2020 на списание „Растителна защита”

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 16.03.2020      11601

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

Вторият брой на списание „Растителна защита” през 2020 г. е посветен на бобовите зеленчукови култури. В България от сем. Бобови естествено разпространени са около 275 вида от 38 рода. Между тях са познатите ни фасул, грах, соя, фъстък, детелина, нахут, еспарзета, бакла, фий и леща. Бобовите зеленчукови култури са отличен източник на диетични фибри и хранителни вещества като фолат и калий, но те са източник и на растителни протеини, желязо и цинк, което ги прави отлична храна с висока биологична стойност.

Бобовите зеленчукови култури имат къс вегетационен период, поради което са много подходящи уплътнители в зеленчуковите сеитбообръщения. Те подобряват почвенето плодородие с помощта на симбиотичните връзки с бактерии от род Rizobium и са добри предшественици за всички останали култури, освен тези от тяхното семейство.

Сортовете фасул за консумация в непреработено състояние се делят на сортове без лико и тип „филе“, които образуват лико в по-късна фаза от развитието на бобовете, като се предпочитат сортове с плоски, широки, лесно развиващи се бобове с типичен фасулев вкус. У нас целенасочена изследователска и селекционна дейност на бобови зеленчукови култури се провежда в Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Основната цел на селекцията е събиране, разкриване, проучване и подържане на геноносители с ценни стопански качества и създаване на нови сортове с по-голяма адаптивна способност към специфичното съчетаване на температурата и фотопериода  у нас, устойчиви на икономически важните за страната болести и неприятели.

В броя ще ви запознаем с националната колекция от зърнено-бобови култури към Института по растителни генетични ресурси (ИРГР ) „Константин Малков“ в Садово. В колекцията са представени от 10 ботанически рода (Phaseolus, Vicia, Arachis, Pisum, Glycine, Lens, Lathyrus, Cicer, Vigna, Lupinus). В ИРГР се съхранява и най-голямата колекция от зрял фасул(Phaseolus sp.) в България, състояща се от около 2000 образци, като по-голямата част са с български произход.

Освен за изветсните сортове бобови култури в броя можете да прочетете и за болестите (вирусни, бактерийни и гъбни) и неприятелите по градинския фасул и грах, както и за борбара с тях.

Аграрният университет ще се погрижи как да подържате вашите бобови култури чисти от плевели.

Приятно четене!

Етo с какво още ще ви запознаем в настоящия брой:

Темата

С. Калъпчиева – Бобовите зеленчукови култури –  храна с висока биологична стойност

С. Петрова и др.  – Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово представя колекцията си от зърнено-бобови култури

С. Калъпчиева – Зелен фасул

С. Калъпчиева – Градинки грах

С. Петрова – Нахут

С. Машева и др.  – Болести и непрятели по градиснки фасул и грах

М. Димитрова – Чисти от плевели бобови култури

Карантина

Б. Катинова – Нови вредители застрашават Европа

Информация

А. Василев, Д.Петкова – Биостимулантите в съвременното земеделие

Овощна градина – Праскови и нектарини

A. Живондов и др. – Тенденции и динамика в развитието на съвременния асортимент при праскови и нектарини

Д. Александрова – Болести по праскова и нектарина

Д. Стефанова – Неприятели по праскова и нектарина

Светофар

М. Боровинова – В овощната градина през март

С. Машева и др. – В зеленчуковата градина през март

Събития

***  – Байер 2020 – пътна карта с ключови политики

***  – Виола АЕ: Креативни, бизнес активни, успешни!

***  – Новата за България компания UPL позиционира своята растителнозащитна концепция от висок клас

***  – БАСФ 2020: Реални резултати в реални условия

 

Списание Растителна защита & семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.