Европейско дърво с история

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 27.02.2020      11400

В конкурса „Европейско дърво на годината 2020” и тази година има участник от България. Вековният дъб в Ново село, община Велико Търново е българската кандидатура за конкурса „Европейско дърво на годината 2020”, който се провежда от 10 години. Гласуването ще протече от 1 февруари до 29 февруари 2020 г. А резултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на победителите в конкурса, която ще се проведе в Брюксел, на 17 март 2020 г.

Вековният дъб – памет и символ в с. Ново село край Велико Търново – българската кандидатура в конкурса „Европейско дърво на годината 2020”

Вековното дърво, разказвач на истории, е едно от най-старите участници в  европейския конкурс. В края на 2019 година дъбът от Ново село печели националния конкурс “Дърво с корен 2019”, организиран от фондация “ЕкоОбщност”.

Петвековният дъб в центъра на селото е мълчаливият свидетел на съграждането на новото поселище в склоновете на Балкана, където някога е имало гъста дъбова гора и блата. Под кората му се пази историята на Ново село, последното от които е изградено през 1750 г. По случай честването на 260 г. от основаването, през 2010 г. до старото дърво жителите засаждат малко дъбче, с идеята, докато старецът е още жив и помни, да предаде историята на Ново село на младото дръвче. Ех, ако дъбът можеше да разказва...

Най-ранните писмени документи, в които се споменава името на селото – Новасел, е списъкът на войнуганите от Търновските села от 1548 г. и регистъра на обложените с поголовен данък от 1618 г., съхранявани в Ориенталския отдел на народната библиотека „Кирил и Методий ”. Около 1840 г. в частен дом се открива първото училище, където известно време учителства Отец Матей Преображенски (Миткалото) – един от най-приближените съратници на Апостола Васил Левски), а през 1870 г. по негова инициатива се основава читалище „Наука“.

Конкурс „Европейско дърво на годината”

Целта на конкурса е да привлече вниманието върху интересни стари дървета като значимо природно и културно богатство, което трябва да ценим и опазваме. За разлика от други конкурси, за „Европейско дърво на годината“ не са важни красотата, размерът или възрастта, а историята и връзката с хората. Търсят се дървета, които са се превърнали в част от общността. Организаторите смятат, че темата за защита на дърветата като носители на местния дух е необходимо да се превърне в предмет на международен дебат. Всяка година гласуването за Европейско дърво на годината допринася 200 хиляди души да се замислят за отношението си към природата и 16 дървета с история биват обект на внимание и грижи от страна на обществеността.

Конкурсът „Европейско дърво на годината“ за първи път е организиран през 2011 г. като продължение на популярния конкурс „Дърво на годината“, който се провежда в Чехия от фондация „Партньорство“ вече много години. Европейският конкурс е финалният кръг от състезанието, в който участват победителите от националните надпревари.

Гласуване

Електронното гласуване продължава до полунощ на 29 февруари, а победителят ще бъде обявен на официална церемония в Брюксел на 17 март 2020 г. В надпреварата участват 15 дървета от 16 различни държави. През последната седмица (от 23 до 29 февруари) гласуването ще е скрито и на уеб страниците  няма да се виждат резултатите от гласуването. За да се избегне националния елемент, участниците в гласуването трябва да изберат две предложения -  освен за родно дърво, могат да дадат своя глас и за друго избрано от тях.

България участва за пети път с вековния дъб в Ново село за „Европейско дърво на годината 2020“. През 2014 г. Старият бряст в Сливен стана  победител в надпреварата.

За „Европейско дърво на годината 2020” може да гласувате ТУК