Земя на хубавото вино

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 16.02.2020      8257

Виненият месец – февруари започва винаги с почитането на светеца Трифон Зарезан по църковния каландар на 1 февруари, но традиционно празникът се чества на 14 февруари. Дата, на която българите отбелязват празника на лозарите, виното и на древните традиции, свързани с лозарството и винопроизводството още от времената на траките.

“Земя на хубавото вино” наричали в древността Тракия. Тракийският бог на плодородието и виното Сабазий, по-известен като Дионис, е предшественик на християнския покровител на лозарите Св. Трифон.

На Трифоновден всички лозари посещават своите потънали в зимен сън лозови насаждения избират “цар” на лозата за започващия земеделски сезон. Обикновено избраникът трябва да е с богат опит и  да притежава най-големите и най-хубави лозя в района. Вярва се, че неговите умения и благополучие ще се предадат на всички останали стопани.

Така както лозарите тръгват рано сутринта от посещението и „зарязването” на лозите и стигат вечерта до богата трапеза с руйно вино, така ние ще проследиме в наши дни маршрутите на виното в страната.

По пътя на виното

За четвърта поредна година винарските изби от региона на Мелник ще отворят своите врати за любителите на виното от 14 до 16 февруари 2020 г. Винопроизводителите от този край се обединяват, за да представят не само качествени регионални сортове вина, но и да популяризират развиващия се винен туризъм в Мелник и околността. В „Дни на отворените врати 2020“ ще вземат участие следните винарски изби:

Villa Melnik (Вила Мелник),с.  Хърсово, www.villamelnik.coм

Orbelia Winery – Винарна Орбелия, с. Коларово, www.orbeliawinery.bg

Orbelus, с. Кромидово, www.orbelus.bg

Винарска изба Рупел - Rupel Winery, с. Долно Спанчево, www.rupel-wine.com

Златен Рожен, с. Капатово, www.zlatenrozhen.bg

Libera Estate, с. Хотово, www.liberaestate.com

Zornitza Family Estate Relais & Châteaux, с. Зорница, www.zornitzaestate.com

Sintica Winery, гр. Сандански, www.sinticawinery.com

Augeo Family Estate, с. Враня, www.augeofamilyestate.bg

Uva Nestum гр.Гоце Делчев https://uvanestum.com

Via Verde; http://viaverde.bg

Seewines, с. Хърсово https://seewines.com

Винарска изба Свети Врач / Winery St. Vrach 7 км. от Сандански

За улеснение на посетителите е разработена карта на винените маршрути в региона, която може да свалите ТУК. Тя включва всички основни винени обекти плюс други туристически забележителности в региона на град Мелник, Сандански и Петрич, Роженски манастир, Рупите и Златолист, Хераклеа Синтика, Самуиловата крепост, спа и минерални бани, ресторанти и други.

Винени турове из цялата страна

През 2019 г. стартира платформата Wine Trips в съвместно партньорство с Гърция и Италия. Винените пътешествия не само ще запознаят директно производителите с любителите на божествената напитка, но и ще създадат интерес към природата, традициите и бита в района, в който се провеждат. През последните години България акцентира върху развитието на семейни изби, предлагащи местни сортове и качествено вино. Всъщност все повече чуждестранни туристи проявяват интерес към такъв тип платформи, които събират на едно място най-доброто от винения бизнес. На сайта може да се запознаете освен с неизвестни винени дистаниции, то и с  подробна интерактивна винена карта, изготвена от съзадетелите му. 

Платформата предлага различни идеи и насърчава организирането на винени турове в България, Гърция и Италия. Онлайн регестрирането на обектите и предствянвто на различни туристически преживявания е напълно безплатно.