Агрометеорологична прогноза за втората седмица на февруари

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 11.02.2020      5302

В края на предходния период агрометеорoлогичните условия претърпяха съществена промяна, като след продължителното зимно засушаване паднаха валежи със стопанско значение между 20 – 40 l/m2 в послките райони на страната, които подобриха водосъдържанието на горните почвени слоеве.

През следващия седемндевен период прогнозираното понижение на температурите ще запази състоянието на дълбок покой при зимните житни култури. Образувалата се снежна покривка, в края на изтеклия период с височина 10 - 25 cm ще защититава есенните посеви от очакваните критични минимални температури, на места до минус 15° С и ще предотврати нанасянето на повреди от измръзване.

През втората половина на периода се прогнозира неустойчиво време с чести превалявания и повишение на температурите. В резултат на тази промяна, агрометеорологичните условия за провеждането на почвообработки на полетата предназначени за засяване с пролетни култури няма да са подходящи. Същото се отнася и за подхранването на есенните посеви с азотни минерални торове. Условия за провеждане на резитби в овощните и лозовите насаждения ще има през дните след средата на периода с положителни дневни температури и без валежи.

 

Източник НИМХ